Alexandru Stratan a declarat că după anul 2008 Moldova a avut o scădere dramatică a procesului investițional. Dacă în 2008 ponderea în PIB a investițiilor era de aproximativ de 30%, după 2008 cifrele au fost permanent în scădere, iar în anii 2015-2016 investițiile străine în țara noastră a fost pe minus.
Abia în 2017 s-a înregistrat o relansare cu 1,3% a procesului investițional, iar în 2018 datorită inițiativelor autorităților acest proces a atins o cotă de 12,3%.
O situație separată ține de investițiile străine directe, când după 2009, Moldova niciodată n-a mai atins cifre spectaculoase cum a fost cea din 2008 când s-au înregistrat investiții de 800 milioane de dolari.
În ultimii ani am avut un regres, a spus expertul, iar cifrele la capitolul investiții variază în jur de 200 milioane de dolari. Directorul Institutului Național de Cercetări Economice Alexandru Stratan a mai declarat că investitorii care vin într-o țară se interesează de câteva lucruri cum ar fi ratingul de țară, procedurile de eliberare a permiselor, autorizațiilor și accesul la utilități.
„Pe dânșii nu-i interesează că a fost făcută reforma fiscală sau că a fost redus TVA în industria horeca, sau că a fost revizuit impozitul pe venit, deși și aceste măsuri sunt importante. Moldova are însă câteva compartimente problematice cum ar fi eficiența instituțiilor, implementarea inovațiilor, funcționarea clusterelor economice care sunt în vogă și care sunt motoarele de creștere economică. Mai există și unii factori neeconomici care influențează atmosfera investițională, cum ar fi sistemul de justiție nivelul înalt de corupție, protecția drepturilor de proprietate, toate aceste lucruri îndepărtează investitorii,” a punctat Alexandru Stratan.
Moldova şi-a păstrat poziţia în clasamentul Doing Business în 2018, ocupând locul 44 dintre 190 de ţări. Clasamentul mondial este condus de Noua Zeelandă. Primii 10 lideri sunt Singapore, Danemarca, Coreea de Sud, Hong Kong, Statele Unite, Marea Britanie, Norvegia, Georgia și Suedia.
Autor: Eduard Maciac