Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

A donat o vacă unei familii sărace: Ce s-a întâmplat cu animalul peste trei luni a șocat-o

Se întâmplă în Moldova. Un ONG din Moldova a donat o vacă unei familii sărace. Ceea ce au făcut beneficiarii cu animalul i-a șocat pe activiști.
Sputnik

CHIȘINĂU, 20 apr – Sputnik. Silvia Zavadovschi. Este cunoscut faptul că Republica Moldova este o țară săracă, cu populația îmbătrânită și multe familii social-vulnerabile. Cert este că în țara noastră sunt și mulți oameni cu inimă mare, care din puținul lor îi ajută și pe alții. Trist este însă faptul că unele familii social-vulnerabile, care beneficiază de ajutoare din partea statului sau a organizațiilor nonguvernamentale, nu apreciază sprijinul acordat sau, pur și simplu, nu depun niciun efort pentru a schimba cumva lucrurile.

Cel puțin asta a văzut jurnalista și activista Doina Cernavca, în cei nouă ani de când organizează diferite acțiuni de susținere a familiilor nevoiașe. 

Bucură copiii săraci: Tot mai mulți moldoveni se implică în campanii de caritate

„Cu părere de bine, în țara noastră sunt foarte mulți oameni care se oferă să-i ajute pe cei ai triști decât noi. Și aici mă refer la bătrânii care nu au pe nimeni, acele familii numeroase sau familii social-vulnerabile”, spune Doina Cernavca.

Partea proastă a lucrurilor este însă faptul că unii beneficiari de ajutoare nu vor să depună niciun efort pentru a schimba cumva lucrurile în viața lor.

„În nouă ani am văzut atâtea, credeți-mă, noi avem familii care le-am ajutat ani la rând, iar ele nu au mișcat niciun deget, așteaptă doar să vină donații și fac copii, fiindcă știu că donatorii sunt sensibili la copii și nu-i vor lăsa de izbeliște. Se va găsi cineva care să le aducă câte ceva. Dar această abordare nu este corectă”, spune Doina Cernavca.

De aceea, organizația „Ajuta un Om”, pe care o conduce, și-a schimbat strategia de acționare, iar de câțiva ani încearcă să acționeze după pilda – „Când vrei să ajuți pe cineva nu-I da un pește, ci o undiță”.

„Caritate nu înseamnă pungi cu produse alimentare, praf de spălat și pamperși. Noi trebuie să înțelegem că a ajuta pe cineva înseamnă mai mult decât acele torbe, fiindcă acele macaroane se sfârşesc la un moment dat și nu rezolvăm nicicum situația. De aceea noi acționăm altfel”, spune Doina Cernavca.

Așa se face că, de câțiva ani, organizația „Ajuta un Om” nu le mai dă săracilor „pește”, ci „undițe”.

„Noi îi ajutăm altfel. Le cumpărăm seminţe de porumb și alte cereale. Le cumpărăm animale care să-i hrănească și să le aducă un venit. De exemplu, o vacă sau un cal pentru familie înseamnă foarte mult. Vaca hrănește întreaga familie, iar calul, la fel, poate fi folosit nu doar ca mijloc de transport, dar și ca o sursă de venit. Îi ajutăm cu locuri de muncă. De exemplu, dacă știm că într-o familie nevoiașă mama știe să coase, facem tot posibilul să o angajăm”, subliniază Doina Cernavca.

Mare a fost dezamăgirea pentru activiștii organizației „Ajută un Om” când au aflat că vaca donată unei familii nevoiașe a fost tăiată la nici trei luni de când au primit-o.

„Noi am avut un caz care ne-a șocat. Am donat unei familii sărace o vacă. Deci, o vacă înseamnă nu doar produse lactate pentru întreaga familie, dar și o sursă de venit. Vacile fac viței, care pot fi vânduți. Doar că la nici trei luni de la primirea darului, beneficiarii au tăiat vaca din motiv că este foarte greu să o ții. Deci, este clar, ei nu vor să facă nimic”, a declarat Doina Cernavca, în cadrul emisiunii „Intersecții” de la Radio Sputnik Moldova.

De aceea, jurnalista îi îndeamnă pe toți cei care fac sau vor să facă acte de caritate să ia câte o familie și să o ajute constant, pentru a obține și rezultate.
„Oamenii ar trebui să ia o familie sau două, trei, dacă au posibilitatea, și să-i ajute constant pe unii și aceeași. Și nu doar să-i ajute, dar să le urmărească parcursul. Nu mergeți o dată și gata. Ei trebuie urmăriţi și sprijiniți nu doar financiar, dar moral”, spune Doina Cernavca.

Cert este că cei care vor să iasă din sărăcie le reușește, dacă depun efort și au susținerea necesară din exterior.

„Dacă lucrezi cu ei, pe termen lung reușești să-i schimbi și să-i scoți din cercul vicios în care se află. Noi avem multe cazuri de succes și sunt mândră de asta. Consider că anume aceste cazuri sunt cea mai mare realizare”, adaugă Doina Cernavca.

Cu siguranță că aceste cazuri de succes nu existau dacă beneficiarii nu erau monitorizați de către organizația „Ajută un Om, spune invitată.

„Noi întotdeauna avem grijă ca copiii acestor familii să fie asigurați cu haine și rechizite școlare. Și monitorizăm strict dacă aceşti copii frecventează școala cu regularitate. Vă dați seama, dacă părinții consumă alcool și nu supraveghează copilul, nu are cum acel copil să ajungă acasă”, adaugă Doina Cernavca. 

Apartamente sociale pentru 93 de familii din orașul Nisporeni

Iar această monitorizare nu ar fi posibilă fără implicarea primarilor și a profesorilor.

„Noi colaborăm mult cu primarii și directorii de școli. Să știți că acolo unde primarii sunt deschiși, așa cum este în localitățile Bahmut, Călărași, și Sinești, Ungheni, lucrurile merg bine și obținem rezultate frumoase”, adaugă invitată.

Cu părere de rău, nu toți edilii locali au voința de a face ceva pentru familiile sărace din localitate.

„Cu regret, am întâlnit primari care sunt reticenți atunci când aud de familiile social-vulnerabile sau, pur și simplu, nu vor să facă nimic pentru ele, ca și cum aceste familii nu ar exista. Dar noi nu putem să ne implicăm fără acordul Primăriei, fiindcă noi nu putem să intrăm în sat și să facem ce ne trăsnește prin cap”, conchide jurnalista.

De menționat este că Asociația „Ajută un Om” a fost fondată în 2010, iar de atunci a implementat mai multe campanii sociale, printre care și „STOP cancer mamar”, care a fost lansat în anul 2016

„Noi considerăm că trebuie să punem mai mare accent pe prevenirea cancerului, dar nu pe tratament, așa cum se întâmplă de multe ori. Scopul principal al campaniei noastre este de a informa femeile despre simptomele cancerului și de ale susține psihologic pe cele care au fost diagnosticate cu această maladie. Eu mă refer la femeile din sate. Deoarece acolo informația ajunge mai greu”, adaugă activista. 

Reușitele acestei campanii au dat naștere unei alte idei – de a colecta cosițe pentru a confecționa 12 peruci ce vor fi „împrumutate” gratuit femeilor bolnave de cancer.

„În decurs de 2 ani am reușit să creăm o comunitate de femei, unele dintre ele încă mai luptă cu această maladie, altele deja sunt învingătoare. Anume comunicarea și colaborarea cu ele ne-a inspirat să lansăm campania „donezdinparulmeu”, și zeci de femei au reacționat pozitiv și au mers la saloanele – partenere pentru a-și freza părul și a dona cosița. Avem multe cosite colectate. Urmează să le trimitem în România pentru a fi confecționate perucile”, adaugă Doina Cernavca.

Acum, în ajunul sărbătorilor pascale, Asociația „Ajută un Om” s-a alătura Campaniei „Masa de Paști”, lansată ce Centrul Diaconia. Campania are scopul de a colecta produse alimentare pentru bătrânii din țară.

Ce alte campanii orgnizează Asociația „Ajută un Om”, dar și ce o face fericită pe Doina Cernavca, aflați în interviul atașat mai sus.