Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ion Ștefăniță, despre starea patrimoniului arhitectural în Republica Moldova

Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor este sărbătorită anual în data de 18 aprilie, de circa 195 de țări, inclusiv de Republica Moldova. Cu acest prilej, directorul general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a vorbit despre necesitatea valorificării și protejării patrimoniului arhitectural în țara noastră.
Sputnik
Ion Ștefăniță, despre starea patrimoniului arhitectural în Republica Moldova

Doar în perioada 2006-2010, circa 44 de obiective cu statut protejat de categorie națională și locală au fost demolate.

Ultima tentativă de demolare a monumentelor de istorie și arhitectură a avut loc pe 27 august 2014, pe str. Petru Rareș nr. 55. De cinci ani Agenția de Inspectare și Restaurare a Patrimoniului nu a mai înregistrat nici un proces verbal privind demolarea monumentelor istorice, comparativ cu acel ritm masiv de demolare a patrimoniului care a existat anterior.

"Acesta este un obiectiv pe care l-am realizat cu succes. Mă bucură că am reușit să evaluăm situația în centrul istoric, să avem diverse colaborări naționale și internaționale, să realizăm proiecte și iată că mecanismul a început să funcționeze", a declarat Ion Ștefăniță, director AIRM.

În contextual marcării Zilei Internațională a Monumentelor și Siturilor, Ion Ștefăniță a adresat un mesaj pentru toți moldovenii "să salvăm mărturiile trecutului pentru a construi viitorul".

Amintim că Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor a fost instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) și se sărbătorește anual în data de 18 aprilie, începând cu 1983. Scopul principal al sărbătorii este de a promova conservarea, protejarea, valorificarea monumentelor de patrimoniu cultural mobil, imobil şi imaterial. Cu această ocazie în întreaga lume se organizează numeroase evenimente, care atrag atenţia publicului asupra vulnerabilităţii patrimoniului cultural şi importanţei protejării şi valorificării lui adecvate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș