CHIȘINĂU, 17 apr – Sputnik. În vara acestui an, în Republica Moldova urmează să se desfășoare alegerile locale generale, în cadrul cărora cetățenii cu drept de vot îi vor alege pentru un mandat de patru ani pe viitorii primari și consilieri locali. Pe data de 14 iunie 2019, mandatele aleșilor locali din țară expiră. Astfel, începând cu această dată, Parlamentul poate stabili ziua când vor avea loc alegerile locale generale.
Anul 2019, în Republica Moldova, este anul scrutinelor. Cetățenii Republicii Moldova au ales, pe data de 24 februarie, un nou Parlament al țării pe un mandat de patru ani. Pentru prima dată, alegerile parlamentare în Moldova s-au desfășurat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională au fost aleși 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale, iar în circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar.
După alegerile parlamentare ordinare, în țară ar trebui să se desfășoare un alt scrutin general – alegerile locale. Totul depinde însă dacă Parlamentul va reuși să stabilească data desfășurării acestor alegeri. Pentru aceasta, cei 101 deputați aleși trebuie să decidă asupra creării unei majorități parlamentare, să aleagă conducerea Parlamentului, Biroul Permanent, comisiile permanente, astfel ca forul legislativ să fie funcțional.
Deputatul socialist Vasile Bolea a declarat în cadrul unei emisiuni la Sputnik Moldova că Parlamentul poate adopta decizia cu privire la stabilirea datei alegerilor locale generale în Moldova doar după ce va fi constituită o majoritate parlamentară.
”Parlamentul Republicii Moldova stabilește data alegerilor locale. Pentru acesta este nevoie să fie alese organele de lucru ale Legislativului”, a declarat parlamentarul.
Dacă în Parlament nu se va reuși însă crearea unei majorități parlamentare și acesta nu va reuși să adopte nicio lege până în luna iunie, potrivit Constituției țării, șeful statului poate dizolva Parlamentul și anunța alegeri parlamentare anticipate.
În acest caz, Bolea a răspuns cu dificultate la întrebarea când ar putea avea loc alegerile generale locale. Deputatul nu a exclus că acestea se vor putea desfășura după anticipate, adică spre sfârșitul anului.
”Alegerile locale vor avea loc. Când? Nu știu”, a declarat deputatul.
Parlamentarul a precizat pentru Sputnik că mandatul aleșilor locali se va prelungi până la alegerea noilor funcționari locali.
Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu, a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că mandatul aleșilor locali expiră la data de 14 iunie 2019.
Șeful CEC a precizat pentru Sputnik că în legislația națională nu este stipulat un termen care ar trebui să delimiteze cele două scrutine naționale: parlamentar și local.
”Nu este stabilit în legislație care ar fi termenul maxim de organizare a acestui scrutin. Este norma stabilită că data alegerilor trebuie adoptată de Parlament cu cel puțin 60 de zile până la desfășurarea alegerilor”, a declarat Russu.
”O anumită perioadă de timp restrictivă sau dimpotrivă între organizarea scrutinului parlamentar și a celui local nu există. Sigur că trebuie să avem distanță din momentul validării mandatelor, o distanță de 60 de zile ca să începem organizarea următorului scrutin”, a explicat pentru Sputnik președintele CEC.
PSRM, despre declarațiile ACUM: Egoism politic, iresponsabilitate și discuții sterile>>>
Alina Russu a declarat că alegerile locale generale nu pot fi organizate mai devreme de 14 iunie 2019, pentru că astfel vor fi scurtate mandatele aleșilor locali.