Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Moldoveanca stabilită la Paris, despre incendiul de la Notre-Dame: Plângeam și ne rugam

Un incendiu devastator a izbucnit pe 15 aprilie, ora 18:50, la Catedrala Notre-Dame din Paris. În cadrul unui interviu telefonic acordat pentru Sputnik Moldova, o moldoveancă stabilită de mai mulți ani la Paris a povestit cu lux de amănunte despre atmosfera de după incendiu, cum comentează francezii tragicul eveniment și care ar fi cauzele izbucnirii incendiului.
Sputnik
Moldoveanca stabilită la Paris, despre incendiul de la Notre-Dame: Plângeam și ne rugam

Poporul francez trece prin momente triste și dureroase după ce Catedrala Notre-Dame din Paris, care este un simbol al națiunii franceze, a fost la un pas de a se prăbuși complet în urma incendiului devastator.

"S-a prăbușit o epocă întreagă. Catedrala Notre-Dame nu este doar unul dintre cele mai vizitate monumente de arhitectură și istorie din Europa, este mai mult decât o simplă clădire de cult, este aproape o ființă. Fiecare parizian care trecea zilnic pe acolo se identifica cu această Catedrală. Este un simbol al națiunii franceze", a dezvăluit Violeta Șaranuț, moldoveanca stabilită la Paris.

Focul a cuprins turla Catedralei, iar o parte din tavan s-a prăbușit. Pompierii au reușit să salveze salvarea relicvele de mare preț păstrate la Catedrala Notre-Dame din Paris - Coroana de spini și un fragment din Crucea Mântuitorului.

Violeta Șaranuț a relatat momentele emoționante pe care le-au trăit oamenii în această tragică noapte.

"Sora mea a fost prezentă acolo, când mai mulți turiști și francezi s-au adunat în preajma Catedralei. Aceștia se rugau, cântau cântece religioase, înălțătoare și plângeau. Oamenii erau răvășiți de durere. Totodată, am văzut foarte multe reacții din partea persoanelor de confesiune musulmană, care și-au manifestat tristețea și solidaritatea cu poporul francez", a menționat moldoveanca.

Potrivit spuselor sale, oamenii din capitala franceză s-au culcat foarte târziu, deoarece au urmărit cu sufletul la gură și au așteptat să vadă ce se va întâmpla în continuare. Persistă o atmosferă de doliu și tristețe combinată cu furie și nedumerire.

Deocamdată, autoritățile nu au comunicat oficial cauzele izbucnirii incendiului. Totuși, oamenii au o presupunere.

"Acolo aveau loc lucrări de restaurare de mai mulți ani și se presupune că ar fi fost vorba de o neglijență umană. Suntem în așteptarea unei expertize. Cu toții ne întrebăm cum a fost posibilă o asemenea eroare și tragedie. Mulți oameni sunt de părerea că se putea face mai mult pentru ca să se prevină astfel de tragedii, din momentul în care există atâtea tehnologii moderne", a subliniat Violeta Șaranuț.

Totodată, pagubele produse în urma incendiului nu au fost încă estimate.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș