Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ca acum 75 de ani: La Tiraspol va fi reconstituită ziua eliberării

De ziua eliberării de sub ocupația fascistă, la Tiraspol va fi reconstituit acest eveniment istoric și va fi arborat Drapelului Victoriei ca simbol al eliberării definitive a orașului.
Sputnik

TIRASPOL, 11 apr – Sputnik, Irina Leahova. Pe data de 12 aprilie două orașe din Transnistria  - Dubăsari și Tiraspol – vor marca concomitent ziua eliberării de sub ocupația fascistă. În ambele localități se vor desfășura activități dedicate evenimentului respectiv, iar la Tiraspol, ca oraș principal al regiunii transnistrene, această dată va fi reconstituită și va fi arborat Drapelul Victoriei pe fațada clădirii Teatrului Dramatic.

Bucătărie de campanie și ștafete militare

Ziua Victoriei și Ziua Europei: De ce acestea sunt sărbătorite concomitent în Moldova

Sărbătoarea la Tiraspol va demara cu o festivitate fastuoasă, după care, din Piața Teatrului, coloana de demonstranți se va deplasa spre Memorialul Gloriei, unde au fost înmormântați 1200 de ostași, care în 1944 i-au izgonit pe fasciști din oraș. Acolo va avea loc tradiționala ceremonie a depunerii de flori la Flacăra Eternă și la plăcile comemorative sub care zac eroii eliberatori.

În continuare, sărbătorirea jubileului se va desfășura în piața centrală din Tiraspol care poartă numele marelui comandant de oști rus Aleksandr Suvorov. Aici va avea loc ștafeta la atletică ușoară, flashmob-ul „Primpvara-44” și diferite programe concertistice. Tot aici va fi amenajat „Popasul soldaților”, unde va funcționa o bucătărie de campanie, se vor desfășura ștafete militare, competiții sportive, master-classuri, expoziții, inclusiv de tehnică militară. Sărbătoarea se va încheia cu un spectacol feeric al focurilor de artificii.

În memoria celor căzuți

Programul de sărbătoare dedicat eliberării Tiraspolului este mult mai vast și include mai multe activități care vor fi organizate în diferite raioane ale orașului, precum și în alte zile. În ajunul sărbătorii, pe 11 aprilie, va avea loc ceremonia de decorare cu Ordinul Adunării Generale a capitalelor și marilor orașe „Pentru contribuție în dezvoltarea constantă a orașelor CSI”. Totodată, veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei le va fi înmânată insigna „75 de ani de la eliberarea orașului Tiraspol de sub jugul cotropitorilor germano-români”.

Ziua Victoriei: Momente deosebite din cadrul concertului de la Chișinău

La ora 21:00, la Memorialul Gloriei vor fi aprinse lumânări în memoria ostașilor căzuți în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Această tradiție, cu fiecare an, atrage tot mai mulți oameni, inclusiv tineri.

Dubăsarii vor menționa această dată printr-un lanț de curse

Centrul de presă al administrației locale a comunicat că acestui jubileu îi vor fi consacrate diferite activități care, în mod tradițional, vor începe cu depuneri de flori la mormintele ostașilor Armatei Sovietice. Ceremonia festivă se va desfășura în Piața Victoriei.

Tot în această zi locuitorii orașului Dubăsari vor participa la cursele de atletică ușoară, de ciclism și automobilism care se va încheia la Colina Gloriei. Seara, la Dubăsari vor avea loc concerte care vor culmina cu focuri de artificii.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>