Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce aleșii poporului nu vor să guverneze sau Țara moare, dar politicienii se scarpină

Politicienii moldoveni luptă cu corupția, cu oligarhii, cu rușii, cu americanii, lansează inițiative "legislative de dezoligarhizare a statului", inițiază discuții, îi combat vârtos pe adversarii politici, fac orișice ca să arate cât de tare își iubesc poporul. Doar o majoritatea parlamentară nu vor să constituie. Altfel spus, nu vor să guverneze țara.
Sputnik

De ce? Pentru că dacă ar accepta să constituie o majoritate parlamentară, oricare ar fi aceasta (PSRM+PDM, ACUM+PSRM, ACUM+PDM), să instaleze un guvern în actuala configurație politică, ar risca să-și prejudicieze imaginea, perspectivele electorale pe termen mediu sau chiar lung. Adică, acest lucru ar afecta interesele politicienilor noștri, deși ar corespunde intereselor țării, ale poporului, ale celor care i-au votat pe acești politicieni.

O campanie electorală fără o miză reală: De ce 24 februarie nu va aduce schimbarea

Din câte se pare, vom avea alegeri parlamentare anticipate. Un exercițiu complet inutil în actuala situație pentru că rezultatele acestora le vor repeta pe cele ale scrutinului din 24 februarie. Cel puțin, nu se vor deosebi foarte mult de ele. Și atunci care este rostul lor? Niciunul. Doar că vor mai fi cheltuite încă vreo sută de milioane de lei. Și atât.

Unii vor spune că nu contează că vom cheltuie niște bani în plus, că timp de câteva luni nu vom avea un parlament și un guvern funcțional, că în acest caz contează doar principiile și valorile. Nimic mai fals.

Chiar dacă în ultima perioadă, presate de perspectiva alegerilor din 24 februarie, autoritățile au depus eforturi mari pentru a schimba situația în bine, atât cât au putut și cât i-au dus capul, pe unde le-a reușit, pe unde – mai puțin, totuși, astăzi, țara noastră se confruntă cu un șir lung de probleme care necesită o soluționare urgentă.

Vă voi da doar un exemplu. În Raportul tematic "Evaluarea Nivelului de Asigurare a Dreptului Pacientului la Siguranța și Calitatea Echipamentelor Medicale pentru anul 2019", avocații poporului fac următoarele constatări cu privire la situați din Institutul Oncologic:

  • ”lipsa tomografului pentru investigații nucleare în unica instituție de profil oncologic din țară;
  • lipsa unui RMN;
  • combainul pentru laringoscopie, bronhoscopie, colonoscopie, gastroscopie, unicul în țară, nu funcționa de 3 luni, la momentul vizitei (iunie 2018). Pentru un pacient cu suspiciuni de cancer la laringe, diagnosticarea tardivă poate genera consecințe ireversibile.
  • erau urgent necesare 2 aparate de laringoscopie, reieșind din fluxul zilnic de pacienți;
  • în secția TI din necesarul de 63 infuzomate dispuneau de 10-11;
  • achiziționarea pieselor pentru utilajele medicale durează mult timp din cauza procedurii de achiziții publice anevoioase;
  • circa 1 500 000 de lei se cheltuie pentru piese de schimb/reparații, deoarece nu este posibil de achiziționat utilaj nou.
  • secțiile Reanimare și TI erau în stare deplorabilă, linoleumul de pe podea era rupt, pereții nelavabili, lipsa sistemului centralizat de ventilare (vara cu greu se face față situației)”.

Și asta în condițiile în care Institutul Oncologic este unica instituție curativ-profilactică și științifică în organizarea depistării și tratamentului maladiilor oncologice în Republica Moldova.

Incredibil: Câți ani trebuie să muncească un moldovean cu venituri medii pentru o locuință

Și asta în condițiile în care țara a fost guvernată, a avut un guvern și un parlament funcțional, iar guvernanții au avut tot interesul să fie cât mai eficienți ca să fie votați.

Dar ce se va întâmpla dacă vom avea încă o perioadă de incertitudine și de haos în administrația publică centrală, dar și locală (dacă Parlamentul nu va fi funcțional, atunci nu va avea cine să anunțe alegerile locale din vară)? Cine va rezolva gravele probleme cu care se confruntă Institutul Oncologic?

Și ca să înțelegem cât de gravă este situația cu incidența bolilor oncologice trebuie să amintim că doar în 2018 peste 10 mii de conaționali de-ai noștri au fost diagnosticați cu cancer.

Și asta în condițiile în care ecologii prevăd că în următorii ani numărul cazurilor de cancer va fi în creștere din cauza poluării excesive a mediului cu obiecte din plastic.

Notă: Știu că unitățile frazeologice sunt îmbinări de cuvinte cu caracter constant și sens unitar, care nu pot fi modificate, adaptate, interpretate după bunul plac și fără a comite un delict lingvistic. Adică se spune "A-și aprinde paie-n cap", nu "a umbla cu paiele în cap", cum zic unii. Așa și expresia frazeologică "Satul arde, dar baba se piaptană" nu suportă ingerințe. Totuși am recurs în titlu la această parafrazare a ei, "Țara moare, dar politicienii se scarpină", nu din teribilism, din dorința de a epata, de a impresiona prin comiterea unui delict lingvistic, ci pentru a prezenta dramatismul actualei situații, care depășește arealul unui sat și s-a extins la geografia întregii țări.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.