Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vin zile grele pentru şoferi: Anunţ important făcut de INP

„Lupul își schimbă părul, dar năravul, ba”, au spus inspectorii de patrulare – şi iată ce îi aşteptă pe şoferi din 22 aprilie.
Sputnik

CHIŞINĂU, 6 apr - Sputnik. Şoferii nu-și pot schimba obiceiul de a parca automobilele acolo unde doresc, astfel că agenții de patrulare au decis să intensifice activitățile pentru prevenirea, neadmiterea și înlăturarea acestor nereguli care nu doar denotă iresponsabilitate, ci şi creează pericole grave.

Inspectoratul Național de Patrulare atenţionează că noile reguli cu privire la parcarea automobilelor vor intra în vigoare pe 22 aprilie curent, iar şoferii care o vor încălca şi vor parca neregulamentar vor fi sancţionaţi cu amenzi de până la 1500 de lei și 4 puncte de penalizare.

Le-a scuipat în față și pietonilor, și polițiștilor: Fapta unui șofer din Capitală - Foto

O analiză a Inspectoratului Național de Patrulare arată că majoritatea conducătorilor auto obișnuiesc să oprească, staționeze sau să parcheze în locurile unde le este comod, în fața magazinului, în intersecții, pe trecerile pietonale, la scara blocului unde locuiesc sau lucrează.

Toate aceste nereguli creează obstacole pentru accesul pompierilor, ambulanțelor și polițiștilor, atunci când fiecare minut contează pentru salvarea unei vieți, pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii și mamele cu copiii în cărucioare, care sunt nevoiți să circule pe partea carosabilă, punându-și viața în pericol.

Pe parcursul anului trecut, peste 8 400 de șoferi au fost sancționați pentru staționarea sau parcarea în locuri neregulamentare, iar în primele 3 luni a anului curent, peste 540 s-au ales cu procese verbale, cu circa 75% mai puțin decât în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Potrivit noilor prevederi legale, oprirea sau staționarea unităților de transport cu intrarea parțial sau în întregime pe trotuar este admisă doar în locurile special amenajate, marcate prin indicator rutier „parcare” sau „parcare rezervată” precum și prin marcajul rutier „linia îngustă continuă”, însoțite de panourile adiționale care indică modalitatea de poziționare a vehiculului, cu respectarea distanței minime de 1,5 metri predestinate circulației pietonilor.

Totodată, vehiculele staţionate nu trebuie să blocheze accesul la scări, rampe sau planuri înclinate de bordură, destinate persoanelor cu nevoi speciale.