Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Copilul nu reacționează când îi vorbești? Ar putea suferi de această tulburare

Despre diagnosticul și tratamentul autismului au vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, psihoterapeutul Victoria Garștea, directorul executiv ”Sos Autism”, Aliona Dumitraș, administratorul ”Sos Autism”, Olga Guzun, șefa de direcție din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc, și directorul AMT Buiucani, Liliana Iașan.
Sputnik

Diagnosticul autismului este stabilit în țara noastră din 2012. Până atunci, copiii care sufereau de această tulburare erau diagnosticați cu surditate sau patologii psihice. Ca urmare, mulți nu au mai avut posibilitatea să se reabiliteze și să aibă o viață normală. Între timp, situația s-a schimbat spre bine, deși nu au fost create încă toate condițiile necesare pentru depistarea precoce a autismului și tratament. Oficial, în țară există peste 400 de copii autiști, însă numărul lor este mult mai mare, estimează Asociația ”SOS Autism”.

Specialiștii organizației explică discrepanța dintre realitate și statistici prin diagnosticarea tardivă a autismului. În opinia lor, medicii de familie, cu unele excepții, nu au fost instruiți cum să evalueze corect semnele autismului și să monitorizeze eficient copiii autiști.  

”Autismul este stabilit în baza unui tablou clinic. Multe comportamente ale copiilor autiști pot fi întâlnite și în alte patologii. De exemplu, unele semne ale autismului sunt manifestate de copiii cu dizabilitate intelectuală, depresie precoce sau psihoză infantilă”, a precizat Victoria Garștea.

Un copil diagnosticat cu autism până la vârsta de doi ani, poate fi reabilitat și ajutat să aibă o viață normală. Dacă diagnosticul este stabilit mai târziu, atunci există riscul să nu reușească să se integreze în societate.

Date alarmante: Unu din 59 de copii este autist - semnele ce ar trebui să ne pună în gardă

”La vârsta de trei ani, copilul trebuie să știe cum să se comporte în diferite situații. Dacă nu este pregătit, atunci el nu va ști cum să reacționeze în situații simple în grădiniță, în școală, în societate”, a explicat Olga Guzun, administratoare ”SOS Autism”.

Reabilitarea unui copil cu autism costă aproximativ 6000 de lei lunar. Cheltuielile sunt acoperite în totalitate de părinți. Servicile terapeutice sunt oferite de câteva organizații neguvernamentale, care activează în municipiul Chișinău. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale își propune să asigure accesul tuturor copiilor cu autism la servicii de reabilitare în viitorul apropiat. Un Proiect de Hotărâre de Guvern, elaborat în comun cu organizațiile neguvernamentale, va oferi soluții pentru problemele existente în domeniul diagnosticului și tratamentului autismului.

”Proiectul reglementează instituirea și funcționarea a trei centre specializate în tulburări de autism: în centrul, nordul și sudul țării. La prima etapă, va fi creat un centru la nivel național, care va realiza și instruirea medicilor de familie în domeniul diagnosticării precoce a autismului”, a menționat Tatiana Zatîc.

În opinia directorului Asociației Medicale Teritoriale Buiucani, o soluție bună ar fi ca în incinta centrelor de sănătate mintală sau centrelor prietenoase tinerilor să activeze specialiști în domeniul terapiei autismului.

”La evidența medicilor Asociației Teritoriale AMT Buiucani sunt 54 de copii autiști. Din păcate, în domeniul asistenței medicale primare nu există un specialist care să se ocupe exclusiv de acești copii. Ei sunt examinați de specialiștii noștri din centrele de sănătate mintală, din centrele prietenoase tinerilor sau din centrul de intervenție timpurie. Cooperăm și cu o asociație care ne oferă suport în procesul de analiză a comportamentelor și stabilirea diagnosticului de autism”, a relatat Liliana Iașan.

Cât de tolerantă este societatea noastră față de copiii autiști și în ce măsură angajații din domeniul învățământului reușesc să facă față necesităților lor? Aflați răspunsul la aceste întrebări din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț