Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Mare atenție la mușcăturile de căpușe: Iată ce ne avertizează specialiștii

Sezonul picnicurilor este tot mai aproape și medicii epidemiologi atenționează că în spațiile verzi pericolul poate veni din partea căpușelor. Mușcătura de căpușă poate fi extrem de periculoasă pentru copii și pentru adulți, deoarece prin intermediul ei se pot transmite numeroase boli.
Sputnik
Mare atenție la mușcăturile de căpușe: Iată ce ne avertizează specialiștii

Medicul epidemiolog din cadrul Centrului de Sănătate Publică din Chișinău, Aliona Dehtiriuc, a relatat în studioul radio Sputnik Moldova despre măsurile de protecție și pașii pe care trebuie să-i urmați dacă ați fost mușcați de o căpușă.

Căpușele apar după topirea zăpezii, când afară se încălzește ușor și sunt cel puțin 5 grade Celsius. De obicei, perioada activă în care apar căpușele este martie-iunie, iar al doilea val vine în septembrie-octombrie. Căpușele se găsesc în ierburile înalte, în păduri, pe arbuști și la suprafața solului.

De obicei, mușcăturile de căpușe nu sunt dureroase. Căpușele răspândite în Moldova îi pot infecta pe oameni cu borelioză, boala Lyme.

"În general, muşcătura de căpuşă este nedureroasă. Mulţi oameni nu o observă deodată. O neurotoxină secretată în timpul ataşării de ”gazdă” pentru a face muşcătura insesizabilă, provoacă slăbirea muşchilor sau paralizie. Muşcătura de căpuşă în sine cauzează simptome abia după ce căpuşă se desprinde şi cade. Persoana poate observa înroşire locală, mâncărime și arsură", a menționat Aliona Dehtiriuc, medic epidimiolog.

După muşcătura de căpuşă, persoana poate prezenta simptome precum febra, amorţeala, eczeme, senzaţie de slăbiciune, durere şi umflarea articulaţiilor, palpitații sau senzație de vomă.

Medicul epidemiolog Aliona Dehtiriuc recomandă ca, în cazul în care ați fost înțepat de o căpușă, să nu încercați să o scoateți singur, ci să vă adresați cât mai urgent la un specialist, deoarece, chiar dacă reușiți să scoateți căpușa, este posibil ca o parte din corpul ei să rămână sub piele, iar consecințe pot fii grave.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș