Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Incredibil: O țară din Europa va taxa Google și Facebook cu cinci la sută din profit

Guvernul unei țări europene a anunțat că introduce o taxă de cinci la sută pentru marile companii online.
Sputnik

CHIȘINĂU, 4 apr – Sputnik. Austria a propus miercuri o taxare a giganților internetului, precum Google și Facebook, cu cinci la sută din profitul obținut din publicitatea online. Taxa depășește pe cea din Franța, dar și taxele pe care intenționează să le introducă alte state ale UE, anunță portalul The Local.

Amendă de miliarde pentru Google - Comisia Europeană a aplicat o sancțiune

Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a declarat că taxa are drept scop stoparea "inechității", odată ce giganții și-au redirecționat vânzările lor prin filialele stabilite în statele membre cu taxe mai mici.

Guvernul speră că în cazul în care noua taxă va fi aprobată de Parlament, statul va obține peste 200 de milioane de euro pe an, începând cu anul 2020.

Ținta acestuia sunt afacerile cu un venit anual global de cel puțin 750 de milioane de euro, dintre care 25 de milioane sunt obținute în Austria.

Potrivit altor planuri anunțate miercuri de executivul din Viena, Austria intenționează să impună înregistrarea obligatorie a platformelor de rezervare online, inclusiv a gigantului de home-sharing “Airbnb”.

De asemenea, va fi eliminată scutirea de TVA pentru mărfurile vândute online cu o valoare mai mică de 22 euro.

Acum o lună, Franța a aprobat o lege care introduce așa-numita “taxa GAFA” (Google, Apple, Facebook și Amazon) de trei procente pentru publicitatea online, site-uri web și revânzarea datelor private.

Scandalos: Facebook, sub urmărire penală pentru tranzacții secrete de partajare a datelor

Ministrul Finanțelor, Hartwig Loeger, a declarat că Austria își dorește o taxă mai mare drept o recompensă pentru toată perioada în care marile companii au evitat orice taxare.

O parte din bani obținuți de bugetul de stat vor fi utilizate pentru susținerea digitalizării media din Austria, a declarat el.

În Franța taxa va fi aplicată retroactive pentru profiturile obținute începând cu 1 ianuarie 2019, bugetul de stat urmând să obțină 400 milioane de euro în acest an și 650 milioane în 2022.

Alte state, inclusive Marea Britanie, Spania, Japonia, Singapore și India intenționează să introduce scheme similar.

După eșuarea tentativelor de a ajunge la un consens la nivelul Uniunii Europene în această problemă, Franța a anunțat că intenționează să identifice un teren comun în această chestiune cu membrii din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) pentru a ajunge la un acord mondial până în anul viitor.