Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Date alarmante: Unu din 59 de copii este autist - semnele ce ar trebui să ne pună în gardă

La nivel mondial, incidența unei tulburări din spectrul autist este de 1 la 59. Care sunt simptomele acestei tulburări.
Sputnik
Date alarmante: Unu din 59 de copii este autist - semnele ce ar trebui să ne pună în gardă

Tot mai mulți copii sunt diagnosticați cu autism. Numai în 2018,  incidența acestei tulburări era de 1 la 59, la nivel mondial, fapt ce pune în gardă instituțiile internaționale, dar și viitorii părinți. Partea bună a lucrurilor este că afecțiunea poate fi tratată. Totul depinde de vârsta la care este început tratamentul, dar și de nivelul de implicare al părinților. 

Cert este că simptomele acestei afecțiuni pot fi observate abia după primul an de viață și doar în cazul în care debutul autismului este precoce. Și asta deoarece la naștere copilul este normal, fără anomalii fizice sau neurologice.

„Lipsa zâmbetului sau a expresiilor de bucurie atunci când mama sau membrii familiei îi zâmbesc, altfel spus, apatia si dezinteresul față de persoanele care-l înconjoară, contactul vizual limitat sau absent, lipsa de reacție atunci când aude vocea mamei, sunt câteva dintre semnalele care pot fi identificate chiar până la vârsta de un anișor”, spune psihoterapeut Asociația SOS Autism, Victoria Garștea.

Totuși, la vârsta de doi ani, unele simptome sunt mai accentuate.

„Dacă până la vârsta de doi ani copilul nu combină două cuvinte, nu ştie să se joaca cu jucăriile și nu are interes pentru nimic din ceea ce adulţii îi arată cu degetul, mă refer aici la obiecte sau animale, orice, asta ar trebui să-i determine pe părinți să meargă urgent la un specialist”, adaugă psihoterapeutul Victoria Garștea.

Și activitățile repetitive, atașamentul față de o jucărie, repetarea obsesivă a unor cuvinte sau propoziții și mersul pe vârfurile degetelor sunt alte simptome care pot fi caracteristice vârstei de trei ani.  

Sputnik Matinal: Lucruri mai puțin cunoscute despre copiii care suferă de autism

Specialiștii spun că autiștii pot să manifeste un dezinteres total față de persoanele din jur, în timp ce anumite obiecte sau acțiuni îi pot capta în totalitate atenția. Unii copii autiști pot învăța rapid poezii de zeci de strofe, dar nu răspund la nume atunci când sunt chemați sau nu pot însuși elementarele formule de politețe. De obicei, aceșți copii evită jocul colectiv și prieteniile și au rezistență mare la schimbări.

Autor: Silvia Zavadovschi