Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cum este diagnosticată și tratată tuberculoza în Moldova?

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Diana Condrațchi, medic în cadrul Departamentului Coordonare al Institutului de Ftiziopneumologie, a explicat care sunt pașii concreți pe care trebuie să-i realizați atunci când apar primele simptome a tuberculozei, unde trebuie să vă adresați și cât timp durează tratamentul.
Sputnik
Cum este diagnosticată și tratată tuberculoza în Moldova?

Tuberculoza se caracterizează printr-o varietate de manifestări și forme, datorită cărora diagnosticul său devine mai complicat. Cu toate acestea, detectarea în timp util a bolii este de o importanță deosebită. Manifestările clinice ale tuberculozei includ tuse prelungită, hemoptizie, febră, transpirație, oboseală crescută și eficiență scăzută.

Potrivit Dianei Condrațchi, procesul de diagnosticare se începe din momentul suspiciunii de infectare a tuberculozei. Astfel, pacientul se prezintă la medicul de familie, care îl direcționează la specialistul ftiziopneumolog. La adulți, o examinare pentru tuberculoză necesită diagnostic radiologic obligatoriu. Conform imaginilor ei, se poate determina prezența focarelor de leziuni în plămâni. Dacă sunt prezenți, pacientul este trimis pentru o examinare suplimentară, care va dezvălui forma bolii, rezistența infecției la medicamente antibacteriene. Pentru a verifica în sfârșit prezența bolii, va trebui să efectuați un alt studiu. Aceasta include diagnosticul de laborator al tuberculozei: teste ale sputei, sângelui, urinei.

Detectarea în timp util a bolii este de o importanță deosebită. Pe aceasta depinde complexitatea tratamentului, precum și rezultatul. Dacă boala este diagnosticată într-un stadiu incipient de dezvoltare, există o probabilitate mai mare de a salva viața pacientului.

"Inițierea tratamentului antituberculos în cazul formei contagioase întrerupe lanțul de transmitere ulterioară a infecției. În caz de depistare a tuberculozei aceasta se vindecă mult mai ușor. Depistarea tardivă înseamnă un proces bilateral extins cu cavități sau cu semne distructive a țesutului pulmonar, care evoluează cu complicații: hemoptizia, hemoragia pulmonară sau alte complicații dificile, care pot conduce chiar la un tratament chirurgical", a subliniat medicul.

În cazul în care medicul a stabilit că pacientul are tuberculoză acesta trebuie să urmeze un tratament. Dacă pacientul întrunește criteriile de spitalizare pacientul va fi spitalizat în unul dintre staționarele cu profil de ftiziopneumologie. Dacă situația îi va permite pacientul poate iniția tratamentul antituberculos la domiciliu.

"Tratamentul tuberculos constă în administrarea antibioticilor speciale, numite preparate antituberculoase. Durata tratamentului depinde de varianta bacteriologică. Tuberculoza sensibilă se tratează de la 6 la 8 luni, iar tratamentul și perioada de refacere pentru tuberculoza multidrog rezistentă, durează 2 ani", a menționat Diana Condrațchi.

În cazul în care pacientul nu va finaliza prima cură de tratament tuberculos, atunci există șanse ca boala să reapară.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș