Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Mulți vor să înfieze copii, puțini reușesc. Care este motivul?

Despre înfierea copiilor și obstacolele care apar în procesul de adopție au vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Anastasia Gruzin, consultant principal al Direcției Politici de Protecție a Drepturilor Copilului din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Vasluian, expert în adopția copiilor, și Aurelia Saftiuc, mamă adoptivă.
Sputnik

În Republica Moldova avem aproape 600 de orfani pregătiți pentru adopție și peste 300 de familii care așteaptă să înfieze un copil. Cu toate acestea, numărul celora adoptați este foarte mic. Bunăoară, anul trecut, doar 80 de orfani au fost plasați în familii adoptive, dintre care nouă – peste hotarele țării. Această situație generează discuții controversate în societate: pe de o parte sunt mulți orfani și familii dispuse să adopte copii, însă procesul de adopție decurge anevoios. Unii dintre doritorii de a înfia un orfan acuză funcționarii de birocrație și intenții tendențioase. Ce se întâmplă însă în realitate?

Potrivit Anastasiei Gruzin, mulți orfani rămân în îngrijirea statului deoarece nu sunt acceptați de potențialii părinți adoptivi. Ei insistă să adopte doar copiii mici, de un anumit sex, fără frați și perfect sănătoși. Așteptările sunt însă prea mari pentru a putea fi îndeplinite în timp scurt.

”În prezent, sunt 312 cetățeni din Republica Moldova care vor să adopte un copil. În același timp, avem 580 de copii adoptabili. Majoritatea dorește însă să înfieze copiii până la trei ani, care sunt puțini. Cei mai mulți sunt mai mari de șapte ani, sunt frați sau sunt bolnavi. Rareori se întâmplă când o familie adoptă copii de vârstă școlară, frați sau bolnavi. Această situație explică de ce avem puține adopții”.

În îngrijirea statului ajung puțini copii de vârstă fragedă. Ei pot fi adoptați doar dacă părinții sau rudele renunță definitiv la ei.

”Pentru început, specialiștii întreprind măsuri pentru a integra copilul în familia biologică sau în familia rudelor. Dacă nu le reușește, încep să-l pregătească pentru adopție. Aceste procese durează o perioadă mai îndelungată. Între timp, copilul depășește vârsta de trei ani și nu mai este atractiv pentru potențialii părinți”, a explicat Anastasia Gruzin.

Întregul proces de adopție durează nouă luni, dacă potențialii părinți sunt dispuși să înfieze orfani mai mari de trei ani sau frați. Dar chiar și în aceste cazuri se întâmplă ca unii dintre ei să renunțe, în ultimul moment, la copilul acceptat.

”Grav este când familia îl vizitează, îl acceptă și îl ia acasă pentru perioada de adaptare, înainte de demararea procedurii de adopție. Apoi îl refuză, sub pretextul că se așteptau că va fi mai cuminte, că nu le place cum se comportă, că vrea multă atenție etc. Cu acești copii specialiștii lucrează mult. Li se explică că nu este vina lor și că, neapărat, își vor găsi o familie”, a relatat Anastasia Gruzin.

Detalii despre procesul de adopție în Republica Moldova aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț