Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Vă pasă de sănătatea copiilor? Atunci nu le permiteți să facă asta

Ludmila Sîrbu, analistă de programe de tineret UNFPA Moldova, și Natalia Semeniuc, coordonatoarea proiectului "Parteneriate pentru fiecare copil", au vorbit, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, despre combaterea practicilor care pun în pericol sănătatea copiilor.
Sputnik
Vă pasă de sănătatea copiilor? Atunci nu le permiteți să facă asta

Abuzul de droguri, contactarea bolilor cu transmitere sexuală, sarcinile timpurii sau violența în familie, acestea sunt doar câteva dintre riscurile la care sunt supuși adolescenții din Republica Moldova. În țara noastră locuiesc peste 330.000 de adolescenți cu vârsta cuprinsă între 10–19 ani, ceea ce constituie 12% din populația țării. Din cauza migrației părinților, a lipsei de comunicare și lipsei de informare, mulți dintre ei se confruntă cu probleme de sănătate.

Astfel, în anul 2018, 22 de localități din raioanele Orhei, Rezina, Fălești, Cahul și municipiul Chișinău au fost implicate în discuțiile publice comunitare despre educația pentru sănătate a adolescenților. Scopul discuțiilor publice la care participă  părinți, profesori, lideri religioși, elevi și reprezentanți ai autorităților locale este de a sensibiliza comunitățile față de rolul școlii în prevenirea riscurilor de sănătate ale adolescenților și a spori cererea față de disciplina opțională Educație pentru sănătate. În rezultat, adolescenții de aici studiază Educația pentru sănătate în școli.

"Ne-am propus să împuternicim școala prin programele curriculare, prin discipline opționale, care să educe niște comportamente serioase și să le ofere adolescenților cunoștințe, astfel încât ei să poată lua decizii responsabile privind: alimentația sănătoasă, cum să-și petreacă timpul liber, cum să devină mai toleranți, unde să se adreseze dacă au devenit victime ale oricărui tip de violență, cum să prevină abuzul de substanțe nocive și multe alte informații utile adolescenților", a spus Ludmila Sîrbu, analistă de programe de tineret UNFPA Moldova.

În cadrul disciplinei de educație pentru sănătate sunt oferite informații privind prevenirea sarcinilor nedorite în adolescență prin educație în familie, la școală și în comunitate.

"În raioanele pe care le-am selectat, frecvența sarcinii la vârsta adolescenței rămâne încă la un nivel înalt. În primul rând adolescenții trebuie să cunoască cum să evite comportamentele de risc, sarcina nedorită și o relație neprotejată. Tinerii sunt interesați și participă la aceste discuții, pentru că de multe ori nu pot discuta pe aceste teme cu părinții lor. Este foarte important când aceștia sunt informați într-un limbaj prietenos despre riscurile la care se expun", a menționat Natalia Semeniuc, coordonatoarea proiectului "Parteneriate pentru fiecare copil".

Disciplina Educația pentru sănătate se predă elevilor în baza solicitării. În anul de studii 2018 – 2019, peste 19.000 de adolescenți au solicitat să învețe această disciplină, ceea ce constituie doar 10% din numărul total de adolescenți care au nevoie de astfel de informații.

Activitatea se desfășoară în cadrul proiectului "Promovarea educației pentru sănătatea tinerilor" realizat de UNFPA Moldova, cu sprijinul Ambasadei Olandei și în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii şi Cercetării, AO "Parteneriate pentru Fiecare Copil", Centrul Educațional "Pro Didactica" și Rețeaua Tinerilor Educatori de la Egal la Egal "Y-PEER".

Autor: Cristina Baș