CHIȘINĂU, 28 mart – Sputnik. Joi, la Sankt Petersburg, a fost lansat la apă primul submarin diesel-electric din proiectul 636.3 „Varșavianka” pentru Flota Oceanului Pacific „Petropavlovk-Kamciatka”, informează RIA Novosti.
Submarinele sunt dotate cu torpile (șase aparate), mine, complex de rachete „Kalibr”. Acestea pot detecta ținta la o distanță care o depășește de trei-patru ori pe cea la care pot fi ele detectate de către adversar. Datorită faptului că sunt aproape invizibile, NATO le-a numit „gaura neagră”.
Șase submarine din acest proiect au fost deja construite pentru Flota Mării Negre. Acestea au un tonaj de 3,95 mii de tone, viteza sub apă de 20 de noduri, adâncimea imersiunii de 300 de metri și un echipaj de 52 de persoane. Submarinele se caracterizează prin capacitatea de a se deplasa fără să fie interceptate, datorită faptului că au un nivel de zgomot redus și distanța mare de detectare a țintei. Ele sunt echipate cu cel mai nou complex inerțial de navigație, cu sistem modern de gestionare automată a informațiilor, cu rachete de înaltă precizie, cu torpile puternice.
La sfârșitul lunii februarie 2019 Ministerul Apărării al Federației Ruse a publicat primul video cu testarea submarinul rusesc fără pilot „Poseidon”. Video-ul a apărut după ce președintele rus Vladimir Putin a comunicat printr-un mesaj către Adunarea Federală că testarea submarinului fără pilot a decurs cu succes. În același mesaj Putin a numit de asemenea termenul de lansare la apă a primului submarin atomic – transportorul „Poseidonului”.