Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Declarație: Diplomat sirian - Siria își va apăra suveranitate asupra „Înălțimilor Golan”

Siria intenționează să utilizează toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a-și apăra dreptul asupra Înălțimilor Golan, aflate sub ocupația trupelor israeliene.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 mart – Sputnik. Siria își rezervă dreptul de a utiliza toate mijloacele disponibile pentru protejarea suveranității ei asupra Înălțimilor Golan, pe care SUA vrea să le recunoască drept teritoriu al Israeului, a declarat agenției RIA Novosti ambasadorul Siriei în China, Imad Mustafa.

"Siria își rezervă dreptul inalienabil de a-și restabili suveranitatea asupra Golan. “Utilizarea oricăror mijloace, fie ele diplomatice, fie oricare altele, nu sunt excluse”, a declarat ambasadorul.

SUA ar putea recunoaște Înălțimile Golan drept teritoriu suveran al Israelului

Diplomatul a menționat că “eliberarea” Înălțimilor Golan reprezintă nu doar un drept legitim, recunoscut de Carta ONU, care corespunde rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU, dar și o obligație națională, pe care Damasc intenționează să-l îndeplinească.

Potrivit lui Imad Mustafa, decizia SUA subminează în totalitate capacitatea lor de promova inițiative diplomatice de reglementare a conflictului din Orientul Apropiat. “Această decizie va genera și mai multe războaie, conflicte mult mai dure”, a adăugat el.

Anterior, ministrul Afacerilor Externe al Israelului, Yisrael Katz, a scris duminică în Twitter că Trump ar urma să semneze luni documentul de recunoaștere a Israelului asupra Înălțimilor Golan. Fiind solicitați de RIA Novosti, reprezentanții Casei Albe au refuzat să comenteze această informație.

Până în 1967, Înălțimile Golan erau în componența Siriei. În urma războiului de șase zile, trupele israeliene au ocupat acest teritoriu.

Îngrozitor: Atac asupra Tel Avivului - Mai mulți răniți, printre care și copii (Video)

În timpul conflictului arabo-israelian, țările Organizației Tratatului de la Varșovia au livrat armament și tehnică militară Siriei și Egiptului. În urma Războiul de Iom Kipur (1973) părțile au încheiat un armistițiu. În 1974 în zona Înălțimilor Golan au apărut unitățile de menținere a păcii ale ONU.

Anterior, purtătorul de cuvânt al diplomației UE, Maya Kocijancic, a declarat că Uniunea Europeană nu recunoaște Înălțimile Golan drept parte a Israelului. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că o schimbare a statutului Înălțimilor Golan, prin ignorarea Consiliuluui de Securitate, reprezintă o încălcare flagrantă a deciziilor ONU.