Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: Apa nu e bună pentru consum în 80 la sută din fântâni, unele trebuie lichidate

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", expertul în sănătate publică și autorul proiectului de lege privind calitatea apei potabile, Ion Șalaru, a declarat că problema calității apei în fântânile din Moldova prezintă o problemă majoră. Acesta a constatat cu regret că în viitor nu vom mai putea conta pe consumul apei din fântâni.
Sputnik
Expert: Apa nu e bună pentru consum în 80 la sută din fântâni, unele trebuie lichidate

Expertul în sănătate publică a subliniat că aproximativ 80 la sută din apele freatice din Moldova nu sunt benefice pentru consum, din contra, acestea dăunează în mare măsură sănătatea noastră.

"Aceste ape conțin 80 la sută nitrați și condiționează poluarea microbiană. Astfel, apa din fântână este dăunătoare pentru sănătate", a spus Ion Șalaru.

Totodată, expertul a menționat că această situație se înrăutățește pe an ce trece, iar acest lucru este o dovadă a iresponsabilității din partea autorităților publice locale, care au neglijat de la bun început această problemă.

În acest context, Ion Șalaru s-a referit la Hotărârea Guvernului din 30.12.2016 pentru aprobarea Regulamentului sanitar privind sistemele mici de alimentare cu apă potabilă care reglementează procedura de lichidare a fântânilor în cazul în care: fântână este părăsită, nu este întreținută corespunzător și dacă aceasta înregistrează macrofloră patogenă pe durata a trei investigații consecutive, iar calitatea apei nu poate fi îmbunătățită.

"Cât de neplăcut nu ne-ar fi acest lucru, cât de dragă nu ar fi și cât de greu nu ne-ar fi să ne despărțim de acea fântână, însă unele din ele necesită a fi lichidate. Nu este ușor nici din punct de vedere financiar, dar trebuie să facem acest lucru dacă vrem să protejăm și alte fântâni a căror apă mai poate fi consumată", a punctat Șalaru.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș