Discriminarea este interzisă în Republica Moldova și se pedepsește conform prevederilor legale. Astfel, actele de discriminare nu trebuie tolareate, iar cei care au fost victime ale acestui fenomen se pot adresa după ajutor la Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii.
„Avem mai multe posibilități de depunere a plângerilor. Victimele se pot apropia la adresa bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 180, of. 405, pentru a depune plângerile personal sau acestea pot fi transmise prin poștă, email sau plângerile pot fi completate direct pe site-ul www.egalitate.md”, a declarat președintele Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii, Ian Feldman, pentru Radio Sputnik Moldova.
Expertul spune că discriminarea pe criteriul de dizabilitate este cel mai frecvent întâlnită în țara noastră.
„Discriminarea pe criteriul de dizabilitate este pe primul loc în țara noastră, urmează discriminarea pe criteriu de sex. Pe locul trei se află discriminarea pe criteriul lingvistic, iar pe poziția patru avem discriminarea pe criteriul etnic”, adaugă Ian Feldman.
Un studiu realizat de Keystone Moldova arată că fiecare a treia persoană cu dizabilități din țara noastră s-a simțit jignită, ofensată s-au insultată pe motiv de dizabilitate. Cel mai frecvent, persoanele cu dizabilități sunt discriminate atunci când vine vorba de angajarea în câmpul muncii, în instituțiile de învățământ și în instituțiile medicale.
Autor: Silvia Zavadovschi