Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert: Cum ar putea fi constituit cel mai potrivit guvern pentru Republica Moldova

Chiar și în cazul în care jucătorii politici nu se vor putea înțelege, există totuși posibilitatea formării guvernului, a spus pentru Sputnik Moldova directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc.
Sputnik

CHIȘINĂU, 22 mart – Sputnik. Directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Victor Juc, și-a exprimat opinia cu privire modul în care ar putea fi constituit organul executiv al țării în cadrul noului Parlament.

Cine sunt cei 101 deputați din Parlamentul de legislatura a X-a

De faptul dacă partidele din noul Parlament al Republicii Moldova vor putea ajunge la un consens depinde nu numai soarta puterii executive, ci, probabil, și viitorul țării.

Chiar și în cazul în care jucătorii politici nu se vor putea înțelege, există totuși posibilitatea formării guvernului, a spus pentru Sputnik Moldova Victor Juc.

„Există posibilitatea creării unui guvern tehnic, și nu unul ”de partid”. Însă acesta, cel mai probabil, nu va fi de durată, el ar putea să existe în perioada de tranziție, deoarece în scurt timp în Parlament ar putea să înceapă un proces bine cunoscut: trecerea dintr-o fracțiune în alta”, a menționat Juc.

Politologul afirmă că, în actuala realitate politică, Parlamentul are șansa să formeze un soi de ”guvern ideal”.

„Cel mai potrivit pentru Moldova ar fi un guvern al unității naționale sau un guvern al consensului național, care ar fi creat din cele trei partide majoritare din Parlament, care să nu aibă însă un caracter politic”, a declarat Juc.

Acesta este sigur că anume un guvern format pe acest principiu ar avea șansa de a-și asuma răspunderea pentru reformele reale și activitatea întru binele țării.

„Odată ce toată lumea spune că Moldova este în coada clasamentului privind nivelul de trai, combaterea corupției, democratizarea, ar trebui ca aceste trei partide să-și manifeste pragmatismul pentru a demonstra că ele sunt preocupate într-adevăr de nevoile poporului. Să promoveze acele politici care să fie în binele poporului”, a rezumat politologul.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>