CHIȘINĂU, 21 mart – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova, ales de cetățeni la data de 24 februarie, se va întruni astăzi, la ora 13:00, în prima ședință de constituire. Decretul cu privire la convocarea primei ședințe a fost semnat în ajun de președintele țării, Igor Dodon.
Deputații încep să sosească deja la sediul central al Parlamentului țării. Printre primii aleși ai poporului care au venit la Parlament este și deputatul democrat Vladimir Cebotari.
Parlamentarul a dezvăluit într-un interviu pentru reporterul Sputnik Moldova ce proiecte vor promova democrații în mandatul actualului Legislativ.
”Vrem să ducem până la capăt proiectele de infrastructură majoră: drumuri, apă și canalizare în fiecare gospodărie, condiții mai bune în școli, în sistemul de sănătate, justiție corectă, eforturi mai mari în combaterea corupției, o economie puternică, și în primul rând să încurajăm oamenii să stea acasă și să se întoarcă acasă”, a declarat Cebotari.
Democratul a precizat că deputații PD sunt gata să facă coaliție cu cei care sunt de acord să promoveze aceste proiecte.
”Suntem gata să facem alianță cu toți cei care împărtășesc aceleași viziuni ca și noi și vor să facem împreună acest lucru. Noi am fost deschiși și am făcut invitația și o reiterăm și acum”, a declarat Cebotari.
Deputații PD au invitat repetat membrii Blocului Electoral ”ACUM” la negocieri cu privire la crearea unei coaliții majoritare în Parlament.
Cetățenii Republicii Moldova au ales, pe data de 24 februarie, un nou Parlament al țării pe un mandat de patru ani. Pentru prima dată, alegerile parlamentare în Moldova s-au desfășurat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională au fost aleși 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale, iar în circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar.
Dodon va susține, în premieră, un discurs în fața deputaților. Ce va spune președintele>>>
Cele 101 de locuri din Parlamentul de legislatura a X-a sunt împărțite în felul următor: deputații PSRM vor ocupa 35 de fotolii, democrații – 30 de mandate, deputații din partea Blocului electoral ”ACUM” – 26, cei din Partidul ”Șor” – 7 mandate și 3 deputați independenți.