Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Există motive de îngrijorare? Ce soluții au autoritățile pentru producătorii de fructe

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului îndeamnă la calm. Ce soluții au autoritățile pentru producătorii de fructe din țara noastră.
Sputnik

CHIȘINĂU, 21 mart – Sputnik, Silvia Zavadovschi. Situația producătorilor de fructe din țara noastră nu este chiar atât de dramatică, după cum este prezintată în presă sau în unele cercuri restrânse. Este afirmația secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Luca. Pentru a demonstra adevărata stare a lucrurilor, oficialul a prezentat mai multe cifre care confirmă spusele sale, dar și argumente care justifică situația creată.

Muncă multă, dar bani ioc: Ce spun agricultorii despre recolta de struguri din acest an

„Situația nu este atât de dramatică, precum se vehiculează în presă sau unele cercuri. Cifrele arată că, la 1 martie, stocurile de mere erau de mai puțin de 100 de mii de tone. Dacă e să ne raportăm la anul trecut, când până la noua recoltă s-au exportat în jur de 85 de mii de tone, practic, situația este aceeași, doar că avem o diferență de 10-15 mii de tone. Să nu uităm că merele se comercializează până la următoarea recoltă. Noi înțelegem că fiecare producător vrea să-și vândă producția, dar până la următoarea recoltă mai este timp”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Vasile Luca, în cadrul emisiunii „Obiectiv” de la Radio Sputnik Moldova.

De altfel, nu doar producătorii din Republica Moldova au înregistrat o recoltă record de fructe. Aceeași situație a fost atestată în majoritate țărilor din regiune.

„În 2018, noi am avut o recoltă record, plus această situație este caracteristică pentru toată regiunea. Oferta este mare, respectiv, prețurile au coborât”, adaugă Vasile Luca.

Oficialul spune că Ministerul, dar și instituțiile responsabile au luat act de Rezoluția Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe, iar în prezent se lucrează la stabilirea unor mecanisme care să-i protejeze pe producătorii agricoli. 

Undă verde pentru export: Iată câți agricultori moldoveni respectă rigorile impuse de UE

„Domeniul post-recoltare necesită o atenție deosebită în țara noastră. Avem de lucrat încă foarte mult la acest capitol. În 2018 s-au prelucrat peste 320 de mii de tone de fructe. Asta este o cifră record. Sigur că din cauza hiperofertei pentru procesatori, prețurile au coborât și asta se întâmplă peste tot. Trebuie să menționez că în 2017 prețurile au fost în detrimentul procesatorilor, în timp ce în 2018 vedem că cifrele sunt în detrimentul producătorilor. Aici ar trebuie să identificăm acele puncte de tangență pentru a nu ajunge la extreme, iar producătorii și procesatorii să aibă o colaborare productivă”, a conchis Vasile Luca.

Amintim că Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe din țara noastră au înaintat o rezoluție Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului prin care cer mărirea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural; intensificarea negocierile cu Uniunea Europeană pentru majorarea cotelor la exportul de prune și struguri; asigurarea numărului suficient de autorizații de transport, precum și aprobarea Programului „Mere în școli”. Totodată, reprezentanții Asociației cer statului să-i susțină pe producătorii agricoli în procesul de certificare la standardele de calitate, să faciliteze accesul producătorilor la apa pentru irigare și să le fie compensate pierderile provocate de înghețurile târzii de primăvară din aprilie 2017.