Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Echinocțiul de primăvară: Ce reprezintă și cum ne influențează acest fenomen astrologic

În 2019, echinocţiul de primăvară va avea loc în această noapte, la ora 23:58, reprezentând momentul începerii primăverii astronomice. În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", astrologul Sergiu Sumcă a explicat ce înseamnă și cum îi afectează pe oameni acest fenomen.
Sputnik
Echinocțiul de primăvară: Ce reprezintă și cum ne influențează acest fenomen astrologic

Echinocțiul de primăvară este momentul care marchează începutul primăverii astronomice. Așadar, începând din 20 martie, de la miezul nopții, putem spune că, din punct de vedere astronomic, începe primăvara 2019. Soarele se va muta în Berbec și în timp ce traversează constelația ne vom bucura de o perioadă în care ziua și noaptea vor avea același număr de ore. Echinocțiul de primăvară reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare și, începând de la această dată, durata zilei va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstițiul de vară.

În emisfera sudică a Pământului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte 6 luni.

Astrologii susţin că momentul când ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât şi o transformare benefică a naturii noastre umane. În perioada echinocţiului de primăvară totul se trezeşte la viaţă, tinde să iasă la suprafaţă, să se bucure de energiile profunde ale primăverii.

"Echinocțiul de primăvară este precum un hotar pe care noi trebuie să-l trecem, pentru că atunci începe anul nou astronomic și astrologic. Este firesc să facem niște totaluri, să vedem ce am făcut bine și ce nu. Trebuie să facem o revizie și să nu ne fie frică de lucruri noi. Să nu ne sperie provocările, să nu avem teamă să ne schimbăm înspre bine", a subliniat Sergiu Sumcă.

De-a lungul timpului, au existat o serie de obiceiuri şi tradiții legate de echinocțiul de primăvară

În această zi începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu bețele sau ciomegele, alungând frigul: "Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură".

Tot în această zi, copiii și tinerii se strâng în grupuri de câte trei sau de câte opt persoane, împodobesc o creangă de copac cu flori de primăvară, iar apoi merg să colinde din casă în casă recitând diverse cântece populare.

În fiecare an, în momentul în care ziua este egală cu noaptea, sanctuarul de la Teotihuacan din Mexic este luat cu asalt de sute de turiști dornici să celebreze echinocțiul de primăvară.

În antichitate, prima zi de primăvară astronomică coincidea cu prima zi a anului persan şi era marcată prin 13 zile de petreceri.

În cultură amerindiană se țineau ritualuri și dansuri în onoarea Soarelui. Indienii Sioux plantau în această zi un arbore ceremonial ce reprezenta o legătură între Cer şi Pământ.

Dacii făceau dansuri rituale şi sacrificii cu acest prilej, într-o grotă de la Şinca Veche.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș