Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

În atenția bolnavilor de diabet: Iată cum boala vă poate afecta rinichii

Diabetul și hipertensiunea sunt printre cele mai frecvente cauze care declanșează insuficiența renală. Se întâmplă atunci când ambii rinichi cedează, iar substanțele toxice nu sunt evacuate din organism. Pentru a rămâne în viață, bolnavul trebuie să facă dializa, o procedură medicală care îl face dependent de un aparat, sau să beneficieze de transplant de rinichi.
Sputnik
În atenția bolnavilor de diabet: Iată cum boala vă poate afecta rinichii

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", șeful Secției de Hemodializă a Institutului de Medicină Urgentă, Dumitru Mastac, a declarat că persoanele care suferă de diabet și hipertensiune sunt mai predispuse să dezvolte insuficiența renală. Astfel, statisticile arată că circa 50 la sută dintre pacienții care fac dializa – procedura medicală care preia funcția rinichilor și curăță sângele de toxine, suferă de diabet și hipertensiune.

"Diabetul zaharat are și el ținte unde acționează. Nu toți pacienții cu diabet zaharat trebuie neapărat să sufere de insuficiență renală, dar acest risc există permanent. Mulți oameni care suferă de diabet zaharat  fac o patologie oculară sau vasculară și aproape o treime fac nefropatie diabetică, care în evoluție poate provoca insuficiența renală. Din păcate, în ultima perioadă numărul pacienților în dializă s-a mărit considerabil", a subliniat Dumitru Mastac.

Medicul precizează că factorii care grăbesc și favorizează dezvoltarea insuficienței renale sunt: fumatul, hipertensiunea arterială, dislipidemia, obezitatea, grăsimile în exces și surplusul de sare. Astfel, reducerea greutății corporale, renunțarea la fumat, reducerea aportului de sare și proteine pot ajuta la prevenirea acestei afecțiuni care afectează atât de mult calitatea vieții.

Mai mult decât atât, absolut toate persoanele trebuie să îndeplinească niște condiții foarte simple și necesare pentru a-și păstra rinichii sănătoși.

"Faceți analize simple precum analiza generală a urinei, analiza sângelui, ultrasonografia, pentru că patologia renală poate fi depistată cu ușurință și foarte rapid. Evident, persoanele cu diabet zaharat și cele care au tensiunea arterială ridicată trebuie să facă aceste analize mai frecvent", a explicat Dumitru Mastac.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș