Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Producătorii de struguri sunt disperați: Iată ce le propune Guvernul

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului explică de ce în acest an producătorii de struguri practic nu pot să-și vândă recolta.
Sputnik

CHIȘINĂU, 14 mart – Sputnik, Daria Cernega. Recolta de struguri din 2018 a bătut recordul pe ultimii zece ani. Însă nu doar din acest motiv podgorenii așa și nu au reușit să-și vândă până în luna martie rezervele de struguri din anul precedent. În sezonul trecut a fost pusă la păstrare o cantitate mai mică de struguri decât în anul 2017, a spus Valeriu Cebotari, șef adjunct al Direcției politici și reglementări în sectorul vitivinicol a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Aspectul comercial i-a dat de sminteală

Precipitațiile din toamna trecută au afectat aspectul comercial al strugurilor de masă, din care cauză viticultorii s-au confruntat cu dificultăți la exportarea recoltei. Datele pentru 2018 arată că exportul s-a redus în total cu o treime, a declarat Cebotari.

Cel mai patriotic mesaj, transmis de o femeie pentru bărbații moldoveni - Video

Potrivit acestuia, strugurii sunt vânduți în temei pe piețele angro din Rusia și România.

Principala piață de desfacere a strugurilor de masă din Moldova rămâne în continuare cea din CSI: circa 70%. Încă 25% sunt exportate în UE. În momentul de față, autoritățile din Moldova poartă negocieri cu UE privind creșterea cotei de la 10 mii de tone la 25 de mii. Însă la această înțelegere nu se va ajunge în viitorul apropiat, iar viticultorii care suportă acum pierderi nu-și  pot pune speranțele în această ”portiță”.

Ce se va întâmpla cu strugurii de anul trecut

Culmea disperării: În Moldova agricultorii defrișează pe-un cap livezile de meri - Video

Potrivit datelor ministerului de resort, în momentul de față în toată Moldova se află la păstrare în frigidere aproximativ șapte mii de tone de struguri. Pentru a elibera depozitele frigorifice, ministerul intenționează să exploateze toate canalele anterioare de vânzare a recoltei. Și anume, să-i includă pe exportatori în procesul viitoarelor negocieri privind achiziționarea strugurilor. În afară de aceasta, să implice intermediari pe piața locală pentru a asigura livrarea cu amănuntul în rețeaua de comerț cu amănuntul.

„Strugurii pe care nu vom reuși să-i vindem pe piață vor fi procesați. Însă nu vor merge la vin, deoarece acesta nu se produce din soiuri de masă. Vom produce materie primă pentru obținerea alcoolului din struguri”, a specificat Cebotari.

Specialistul a adăugat că producătorii de struguri își pot vinde marfa, care va fi supusă procesării, la un preț mediu de 1,5 – 2 lei (0,08-0,11 dolari la cursul actual al BNM) pentru 1 kg de struguri. În timp ce prețul de cost, ținând cont de păstrarea în încăperi frigorifice, constituie 6 lei (0,35 dolari) pentru 1 kg. Pe lângă faptul că producătorii vor fi nevoiți să negocieze prețul cu întreprinderile de prelucrare, ei vor mai trebui să stabilească programul achitărilor pentru marfă. Cebotari susține că există întreprinderi de vinificație care au încă datorii pentru strugurii achiziționați în toamna anului trecut.

Măsuri inedite

Unii producători agricoli sunt nevoiți să apeleze la măsuri mai puțin obișnuite. Viticultoarea Diana Crudu din Durlești a postat un mesaj disperat, chemând cumpărătorii să procure produsul autohton. În discuția cu reporterul Sputnik, femeia a menționat că, dacă strugurii nu vor fi vânduți  în viitorul apropiat, peste două-trei săptămâni producătorii agricoli vor fi nevoiți să-i arunce din frigidere. În unele cazuri, strugurii sunt vânduți acum la un preț mai mic decât în sezon. În special, soiul „Moldova” poate fi cumpărat cu doar 8 lei (circa 0,4 dolari) kilogramul.