Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

De ce elevii mai puțin silitori obțin uneori mai mult succes decât cei sârguincioși

Școlarii mai puțin silitori pot ajunge, la maturitate, să se bucure de un succes profesional neașteptat, contrazicând îndemnul "ia note mari, dacă vrei să ajungi cineva în viață". Invitatul emisiunii "Sputnik Matinal", business trainerul Alexandru Bordea a venit cu o explicație pentru acest fenomen.
Sputnik
De ce elevii mai puțin silitori obțin uneori mai mult succes decât cei sârguincioși

Alexandru Bordea activează în domeniul instruirilor Public Speaking deja de 13 ani. El organizează trainguri pentru angajații mai multor organizații, dar adesea, în cadrul instruirilor, participă și elevi. Alexandru Bordea spune că a observat un fenomen destul de interesant, precum că un elev aparent slab la învățătură poate avea, în schimb, calități esențiale pentru succes.

Potrivit lui, elevii considerați în mod tradițional buni la învățătură, tind să fie mai politicoși, mai corecți și mai puțin predispuși să se contrazică sau să pună la îndoială reguli și idei. Nu este nimic greșit cu aceste trăsături de personalitate, însă ele par să nu fie suficiente sau la fel de eficiente ca altele.

"Copiii care pun accent mai mult pe învățătură uită să-și dezvolte și alte calități precum: curajul, să fie mai descurcăreți, mai flexibili. Ei se tem să riște și măsoară de mai multe ori înainte să ia o decizie. Celor mai curajoși le place riscul", a subliniat Alexandru Bordea.

Trainerul recomandă părinților să-și ajute copii și să-i învețe se autodepășească, să se dezvolte și să se perfecționeze. Pe lângă faptul că elevii trebuie să depună maximă străduință și să obțină rezultate bune la școală aceștia trebuie să-și dezvolte armonios toate abilitățile, până la atingerea potențialului său maxim.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș