Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Datoria de stat crește ca pe drojdii: Cu cât este dator fiecare cetățean al Moldovei

Potrivit datelor pentru luna februarie, datoria de stat internă a țării a atins un nivel-record. Cât de gravă este situația - ce spune Ministerul de Finanțe.
Sputnik

CHIȘINĂU, 13 mart – Sputnik. La sfârșitul lunii februarie 2019, datoria de stat internă a Republicii Moldova a ajuns la 23 de miliarde 421,3 milioane de lei, fiind în creștere de la începutul anului cu 362,7 milioane de lei, conform datelor Ministerului de Finanțe.

Moldovenii vor achita anul viitor impozite de peste 37 de miliarde de lei în buget

De altfel, suma este una record pentru țară. Potrivit ministerului de resort, creșterea datoriei de stat interne s-a produs din contul majorării emiterii hârtiilor de valoare pe piața primară, cu 362,7 milioane de lei.

Precedentul record al datoriei de stat interne a Moldovei a fost înregistrat la sfârșitul lunii ianuarie anul curent: 23 de miliarde 203,08 milioane de lei.

Ce spune Ministerul de Finanțe

Situația privind creșterea datoriei de stat interne a fost comentată de ministrul Finanțelor, Ion Chicu.

Acesta a scris pe pagina sa de Facebook că ”indicatorul relevant pentru aprecierea datoriei este ponderea în PIB, si nu valoarea absolută. Pentru anul 2018 ponderea datoriei de stat în PIB s-a diminuat cu 1,7 puncte procentuale, de la 28,9% la 27,2%.

Potrivit ministrului Chicu, o astfel de tendință se menține și pentru anul 2019.

Cât este dator fiecare locuitor al Moldovei

Experții au calculat ce sumă trebuie să achite fiecare cetățean al Republicii Moldova, dacă suma totală a datoriei de stat ar fi împărțită la întreaga populație a țării. Astfel, potrivit portalului Budgetstories, dacă în anul 2007 fiecare locuitor al Moldovei trebuia să achite statului aproximativ 4 mii 209 lei (246 de dolari la cursul curent al BNM), în anul 2016 datoria per capita s-a mărit deja de patru ori: până la 16 mii 713 lei (978 dolari).

Experții economici menționează că în principiu este considerată ca normă situația în care statul este în stare să-și deservească datoria la nivelul de cam 60% din PIB. Totodată, specialiștii menționează că autoritățile moldovene nu trebuie să abuzeze de practica „credit pe credit”, ci să caute noi posibilități pentru dezvoltarea și susținerea economiei țării.  

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>