Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sfânta Evdochia sau baba Odochia: Între mit și realitate - Istorie și credințe populare

Pe stil vechi, astăzi este prima zi de primăvară, zi în care Biserica face pomenirea Sfintei Evdochia, iar în popor se vorbește despre cojoacele babei Odochia. Între mit și realitate - Istorie și credințe populare.
Sputnik

CHIȘINĂU, 14 mart - Sputnik. În fiecare an, pe 14 martie, Biserica Ortodoxă face pomenirea pe stil vechi a Sfintei Cuvioase Mucenițe Evdochia, cea care a învins patima desfrânării și și-a închinat viața lui Hristos. În Moldova, peste 10 mii de femei își sărbătoresc astăzi onomastica.

Pe stil vechi, primăvara începe abia pe 14 martie, când ne amintim de legenda Babei Odochia, zi în care este pomenită și Sfânta Evdochia. Iată de ce mai multă lume crede greșit că numele Babei Odochia ar fi legat de Sfânta Martiră Evdokia.

Viața Sfintei Mucenițe Evdochia

Sfânta Muceniță Evdochia era originară din cetatea Heliopolis, din provincia Liban (Frigia), și a trăit în timpul împăratului Traian. O bună parte a vieții și-a petrecut-o în desfrânare, agonisind o avere însemnată. Schimbarea sa lăuntrică a avut loc în chip minunat, datorita monahului Gherman. În urma convorbirilor duhovnicești cu acesta, Evdochia a decis să primească Taina Botezului.

Calendar Ortodox: Viața Sfântului Teodor Stratilat

După ce a fost botezată de către Teodot, episcopul cetății, ea și-a împărțit toată averea săracilor, iar ulterior s-a călugărit. În mănăstire a dus un trai ascetic, în desăvârșită ascultare, post, priveghere și rugăciune. Nu după mult timp, obștea mănăstirii a cerut-o stareță. Pentru pocăința sa adâncă, Dumnezeu a învrednicit-o cu darul învierii morților.

După botez, cuvioasa Evdochia a trăit cam cincizeci și șase de ani, învrednicindu-se de moarte mucenicească, în timpul persecuției din vremea lui Vincentiu, conducătorul cetății Heliopolis.

Credințe populare: Sfânta Muceniţă Evdochia sau baba Odochia

Personajul Dochiei este asociat cu legenda Traian și Dochia, culeasă de Gheorghe Asachi. Despre Traian și Odochia celebrul critic literar George Călinescu spunea că este "rezultatul unei întregi experiențe de viață a poporului român". 

Legenda spune că Dochia ar fi fost fiica regelui dac Decebal. Traian, cuceritorul Daciei, se îndrăgostește de Dochia. Aceasta refuză să i se alăture și se refugiază împreună cu "al ei popor" pe muntele considerat sacru de către daci, Ceahlău. Dându-și seama că nu poate scăpa de patima lui, Traian îi cere ajutor zeului suprem Zamolxes, care o transformă pe Dochia, împreună cu turma sa, în stâncă.

Calendar Creștin Ortodox 2021

Însă legenda Babei Dochia nu are nicio legătură cu viața Sfintei Cuvioase Mucenițe Evdochia. Părintele Ștefan Râmbu din Ungheni constată cu oarecare tristețe că o bună parte dintre oameni, nu doar că au auzit de Baba Dochia sau Odochia, dar vorbesc că ea ar avea multe cojoace pe care, cică le scutură la începutul primăverii, în timp ce despre viața Sfintei se cunoaște mai puțin.

”Puțini sunt cei care cunosc și faptul că, pe 1 / 14 martie, în Calendarul Ortodox este pomenită Cuvioasa Muceniță Evdochia. Și astfel, la începutul primăverii ar trebui să vorbim sau, cel puţin, să cunoaştem mai multe din viața acestei sfânte, decât despre personajul mitologic cu multe cojoace”, consideră părintele Ștefan.

Potrivit lui, chiar dacă unii încearcă să facă o asociere între Baba Dochia și Sfânta Evdochia, trebuie să știm că ele sunt diferite, în primul rând: una e personaj mitologic, iar cealaltă este sfântă și, prin urmare, persoană reală a cărei existență și viețuire este menționată în acte martirice; una e bătrână, cealaltă e tânără; una era schimonosită la chip, cealaltă foarte frumoasă.

Preotul accentuează că Sfânta Evdochia este un model de urmat atât pentru tinerii de astăzi, care din anumite pricini se află în mrejele păcatelor tinereții, cât și pentru toți creștinii, pentru ca să înţelegem că ”nu contează în ce stare de păcătoşenie te afli, ai toate şansele să te mântuieşti, dacă te întorci cu sinceritate spre Hristos, curăţindu-ţi haina sufletului prin botezul sincerii pocăinţe”.

Calendarul zilelor de post din anul 2021

Având în vedere că ne aflăm în perioada Postului Mare, este un bun prilej pentru fiecare ca să mediteze asupra faptelor săvârșite. Este perioada în care avem ocazia ca, prin spovedanie, să ne dezbrăcăm de haina murdară a păcatului și urmând exemplul Sfintei Evdochia, prin pocăinţă sinceră, să transformăm ispitele în virtuți. Pentru că anume în această perioadă a Postului Mare suntem chemați să urcăm pe scara duhovnicească, să scuturăm cojoacele de păcate și asemeni Sfântei Evdochia, să ne învrednicim de viață veșnică în Hristos, bucurându-ne de sfânta sărbătoare a Învierii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova