Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Dentist: Majoritatea moldovenilor pășesc pragul stomatologului după ce apar durerile

Multe persoane au frica să meargă la dentist și să efectueze un control stomatologic. Acest lucru se întâmplă pentru că mulți dintre pacienți apelează la doctor doar în momentul în care apare o problemă dentară gravă care se manifestă printr-o durere acută și greu de suportat. Medicul stomatolog Dorin Istrati a explicat când trebuie să ne adresăm la dentist și cât de importantă este igiena orală, nu doar pentru a avea un zâmbet uluitor, dar și pentru o stare generală de sănătate cât mai bună.
Sputnik
Dentist: Majoritatea moldovenilor pășesc pragul stomatologului după ce apar durerile

O igienă orală precară poate genera o varietate de probleme dentare cum ar fi afecțiuni ale gingiilor, abcese și infecții. Prezența periodică la cabinetul medical, pentru un control de specialitate  poate preveni aceste probleme și complicații.

Medicul stomatolog Dorin Istrati susține că oamenii trebuie să vină la un control stomatologic cu regularitate nu doar atunci când au o problemă dentară. Astfel, orice persoană trebuie să treacă pragul unui cabinet stomatologic de două ori pe an pentru un control de rutină. În cazul în care este efectuat un tratament complex al cavității bucale, atunci vizita la medic trebuie efectuată de patru ori pe an.

"În mare parte moldovenii se adresează la dentist doar în situații de urgență. Aceasta se întâmplă din lipsa de cultură, educație sanitară, frica de tratament și poate din lipsa resurselor financiare", a menționat dentistul.

Dorin Istrati recomandă să efectuăm controlul stomatologic cât mai frecvent pentru a menține o stare bună de sănătate a întregului organism, pentru a preveni afecțiunile gingivale, pentru a păstra dantura intactă și sănătoasă, pentru a descoperi din timp problemele dentare, pentru a preveni respirația urât mirositoare și pentru a avea un zâmbet strălucitor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș