Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Seismolog: Moldova ar putea fi zguduită în timpul apropiat de un cutremur sever

Republica Moldova ar putea fi zguduită în cel mai apropiat timp de un cutremur sever. Toate cercetările seismologilor naționali indică asupra producerii în perioada imediat următoare a unui cutremur de mare intensitate.
Sputnik

CHIȘINĂU, 2 mar – Sputnik. Directorul Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei, Igor Nicoară, a declarat pentru Sputnik-Moldova că în viitorul apropiat Moldova ar putea fi zguduită de un cutremur de mare intensitate.

Potrivit seismologului, statisticile arată că, o dată la 37-38 de ani, se produc mari cutremure cu epicentrul în Munții Carpați, zona Vrancea. Aceste seisme sunt resimțite puternic și de populația Republicii Moldova.

”Potrivit tuturor cercetărilor, în Munții Carpați la un interval de 37-38 de ani se produce un cutremur puternic. O dată la o sută de ani se produc 2-3 cutremure de mare intensitate. Putem analiza seismul din anul 1940 și cel din anul 1977. Suntem în așteptarea unui asemenea eveniment seismic. Este important să fim pregătiți de acest cutremur”, a declarat Nicoară pentru Sputnik.

Biroul Național de Statistică din Republica Moldova a prezentat un raport cu privirile la seismele cu magnitudine maximă care au zguduit teritoriul țării noastre, începând cu anul 1940 până în anul 2015. Potrivit statisticii, timp de 32 de ani, în perioada 1945-1977, pe teritoriul Republicii Moldova nu a fost înregistrat nici un cutremur cu magnitudine maximă.

Republica Moldova a fost zguduită de un cutremur puternic - 5,8 grade pe Richter

În anul 1940, în Moldova au fost înregistrate la sfârșit de an două cutremure, în octombrie și noiembrie, cu magnitudinea de 6,2 și, respectiv, 7,4 grade pe scara Richter. Primul cutremur a fost înregistrat la ora 06:37 de minute, iar cel de-al doilea – la ora 01:39 de minute.

Alte două seisme au urmat peste 5 ani. În septembrie 1945, Moldova a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter. Un alt cutremur, cu aceiași intensitate, a fost înregistrat în luna decembrie a aceluiași an.

După o pauză de 32 de ani, teritoriul Moldovei a fost zguduit de un puternic seism devastator cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter. Acesta a avut loc în ziua de 4 martie 1977, la ora 19:21 de minute.

Au urmat nouă ani liniștiți din punct de vedere seismologic, iar în seara zilei de 30 august 1986, Moldova trece de un cutremur cu intensitatea de 7,0 grade pe scara Richter.

Un cutremur de 7 grade în Moldova ar putea ucide peste o sută de oameni și răni alți 800

Următorul seism cu magnitudine maximă este înregistrat de specialiști în anul 1990, la 30 mai. La ora 10:40 de minute, a fost fixat un cutremur cu intensitatea de 6,7 grade pe scara Richter. Peste 10 ani, la 6 aprilie 2000, Moldova este cutremurată de un seism cu magnitudinea de 5 grade pe scara Richter.

Directorul Institutului de Geologie și Seismologie susține că în cazul unui cutremur cu o intensitate mai mare de 6 grade pe scara Richter în Moldova pierderile ar fi colosale. Potrivit specialistului, calculele efectuate de experți se ridică la miliarde de lei pierderi materiale.

”Au fost efectuate anumite modelări. Drept exemplu a fost luat marele cutremur din 1940 și s-a estimat că pagubele materiale s-ar ridica la un miliard de dolari. Această estimare a fost făcută acum 10 ani. Astfel, dacă e să calculăm la prețurile de astăzi aceste pierderi materiale s-ar ridica la peste 1,5 miliarde de dolari”, a declarat Nicoară.