Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată cine sunt femeile din PSRM care vor accede în noul Legislativ – Foto

În viitorul Parlament vor accede cele mai multe femei din istoria politică a țării noastre.
Sputnik

CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. În noua legislatură a Legislativului vom avea cele mai multe femei din toată istoria parlamentarismului din Republica Moldova. Potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, 26 de fotolii de deputat vor fi ocupate de sexul frumos.

În materialele anterior am prezentat femeile care vor accede în Parlament din partea PDM și Blocul Electoral ACUM. Acum însă vom trece în revistă doamnele care vor intra în posesia mandatului de deputat din partea Partidului Socialiștilor.

În primul rând, vom menționa că trei femei care au candidat din partea PSRM au învins în circumscripțiile unimonimale. Iată cine sunt ele.

Zinaida Greceanîi

Este o persoană politică din țara noastră care a ocupat funcția de prim-ministru al Republicii Moldova între 2008 - 2009. Din 2009 este deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

 Irina Lozovan

A studiat la Universitatea de Stat ”Alecco Russo” din orașul Bălți. A fost inspector la serviciul de Grăniceri din Republica Moldova. Acum ocupă funcția de președinte a organizației teritoriale din Ocnița a Partidului Socialiștilor.

Alla Pilipetcaia

Este consilieră din partea PSRM în consiliul raional Soroca și lider a organizației teritoriale a PSRM. Este director al SRL „Debut-Sor”, companie specializată în vânzarea produselor din carne.

Alla Pilipețcaia și-a început activitatea profesională în 1999, în calitate de director al SRL „Dioscorida”, iar în perioada 2004-2009 a ajuns manager în cadrul aceluiași SRL. Din 2009 a fost manager de vânzări și director adjunct în cadrul companiei „Debut-Sor” SRL, întreprindere producătoare de carne și mezeluri, fondată de tatăl său.

Pe lista de partid a PSRM, alte trei femei vor obține funcții de deputate

Ivanna Koksal

S-a născut în satul Cazaclia, r-nul Ceadîr-Lunga. Koksal este filolog de profesie și a ocupat funcția de redactor-șef al Teleradio Găgăuzia din iunie până în luna noiembrie 2016. A plecat din funcție după ce a câștigat cel de-al doilea mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei pe circumscripția Cazaclia.

 Alla Dolinta

Este o femeie de afaceri și om politic din Republica Moldova. Din decembrie 2014 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova în fracțiunea Partidului Socialiștilor. Făcea parte din Comisia juridică, numiri și imunități.

La alegerile parlamentare din noiembrie 2014 a candidat la funcția de deputat de pe poziția a 8-a în lista PSRM, obținând mandatul de deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XX-a.

 Adela Raileanu

Adela Răileanu este originară din raionul Telenești. Este jurnalistă de profesie. Între anii 2007 – 2010  a ocupat funcția de director al Televiziunii Publice ”Moldova 1”. Ulterior a deținut interimatul la postul public de televiziune până la 20 februarie. În data de 1 iulie 2010 a fost numită în funcția de director al postului privat NIT. După sistarea activității NIT, Adela Răileanu a activat un timp la PCRM în funcția de responsabil de relații cu presa.

Tatiana Cunetchi

A studiat la colegiul financiar-bancar din Chișinău, specialitatea Evidență Bugetară, iar ulterior la Universitatea de Stat din Moldova, specialitatea Finanțe și Credit. A fost șef de cabinet la  secretariatul Parlamentului, șef al Direcției venituri vamale, șef al Biroului Vamal Chișinău, director al Direcției generale finanțe al Consiliului Municipal Chișinău.

Femeile vor constitui 25,7% dintre deputații aflați în Parlament. În legislativul precedent, la alegerile din 2014, în Parlament au acces 19 femei.