Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Previziuni postelectorale: Fără alegeri anticipate, guvernare cu o majoritate confortabilă

Toată lumea se întreabă dacă vom avea sau nu alegeri parlamentare anticipate și, dacă nu, cine va constitui majoritatea guvernamentală. Eu cred că răspunsurile la aceste întrebări sunt mai mult decât previzibile.
Sputnik

Eu cred că democrații pot fi considerați câștigătorii acestui scrutin, chiar dacă ei s-au plasat abia pe locul trei în preferințele electoratului. Și asta pentru că ei au cea mai mare marjă de manevră, cele mai multe șanse de a forma o majoritatea de guvernământ. Posibil, Partidul Șor va participa la constituirea acestei majorități. Plus independenții din circumscripțiile uninominale. Acesta, de fapt, va fi nucleul viitoarei guvernări. După care liderii democrați vor discuta cei ai celorlalte formațiuni politice care au acces în Parlament. Iar dacă aceștia vor fi intransigenți și nu vor dori să coguverneze împreună cu democrații, atunci în mod sigur acest risc își vor asuma unii dintre deputații acestor formațiuni politice. Toată lumea cunoaște cât de convingători știu să fie democrații în astfel de cazuri.

Practic sunt cunoscute formațiunile care vor trece pragul electoral - Acestea sunt patru

Din această perspectivă, cred că nu vom avea alegeri parlamentare anticipate.

Asta și din considerentul că un nou scrutin ar aduce un rezultat mult mai prost decât cel înregistrat ieri.

Acum să vedem cine sunt perdanții. Cred că socialiștii ar fi înregistrat un rezultat mult mai bun dacă alegerile ar fi fost organizate doar într-o singură circumscripție naționale, nu și pe cele uninominale. Dacă scrutinul ar fi fost organiza în vechile condiții, atunci socialiștii ar fi avut astăzi suficiente voturi în Parlament pentru a forma o majoritate parlamentară fără ajutorul altora. Așa însă, dacă socialiștii nu vor accepta să participe o coabitare cu democrații, atunci ei vor petrece următorii ani în parlament fiind opoziție.

Marele perdant al acestui scrutin este blocul elecoral ACUM, mai bine zis cele două formațiuni care l-au constitut: PAS-ul Maiei Sandu și Platforma lui Andrei Năstase. De ce? Este suficient să ne amintim ce scor electoral a înregistrat Maia Sandu la alegerile prezidențiale din 2016 și ce manifestații de protest de masă desfășura Platforma acum câțiva ani, ca să afirmăm că acestea nu au știut să valorifice șansa cea mai importantă pe care au avut-o până acum: alegerile parlamentare. Un fiasco total, cel puțin așa cred eu. Cauzele sunt mai multe, dar acestea acum mai puțin contează.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik.