Diabetul, bolile de inimă, afecțiunile endocrine sau hepatice sunt provocate, în majoritatea cazurilor, de consum exagerat de alimente. Alimentația necontrolată și bogată în grăsimi favorizează creșterea masei corporale. Din cauza grăsimii din organism, organele interne nu funcționează eficient și se îmbolnăvesc.
”Am foarte mulți pacienți cu peste 200 kg. Ei suferă de diabet, boli ale glandei tiroide, care au apărut în urma suprasolicitării organelor. Tiroida și pancreasul sunt alcătuite de țesut mai fin, care la suprasolicitare se umflă și plesnește, și nu activează eficient. Dacă scade funcția pancreasului, apare diabetul. Dacă scade funcția glandei tiroide, obținem hipotiroida. Nu ajung hormoni, metabolismul nu funcționează și, ca urmare, bolnavul acumulează și mai multe kilograme”, a explicat Gheorghe Caradja.
Starea de sănătate a acestor bolnavi se îmbunătățește considerabil după ce slăbesc, datorită respectării dietelor recomandate de medici.
”Cei mai fericiți pacienți ai mei sunt obezii care slăbesc. Ei spun că se simt foarte bine, de parcă au întinerit cu 20 de ani. Se bucură deoarece nu se mai sufocă atunci când urcă scările sau merg rapid. Ei când ajung la noi, au insuficiență cardiacă, edeme, dispnee, impotență”, a precizat Gheorghe Caradja.
Este și cazul unui bărbat de 38 de ani, bolnav de diabet, care a slăbit 13 kilograme, în decurs de o lună. După prima săptămână de dietă, nivelul glucozei în sânge, care era depășit de șase ori, a revenit la normal.
”Avea 198 de kilograme și un nivel de glucoză între 20 și 27. Avea nevoie urgent de spitalizare și administrarea insulinei. A zis că face tot ce îi spun numai să nu fie spitalizat. L-am instruit în privința alimentației și i-am prescris tablete antidiabetice. După o lună a slăbit cu 13 kilograme, cu un regim alimentar cu cinci gustări zilnic și fiecare gram cântărit. După prima săptămână i-am micșorat și doza medicamentului”, a povestit Gheorghe Caradja.
Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.
Autor: Maria Dimineț