Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată cine sunt cei care au reușit să voteze până la ora 11:00

La patru ore de la deschiderea ușilor secțiilor de votare, deja peste 400 de mii de alegători și-au exprimat opțiunea electorală.
Sputnik

CHIȘINĂU, 24 feb - Sputnik. Potrivit informațiilor făcute publice de către Comisia Electorală Centrală, în regim online, privind prezența la vot pe circumscripția națională, la patru ore de la deschiderea secțiilor de votare, la urne s-au prezentat 400 de mii de alegători, ceea ce, în mod sigur, este un indiciu că prezența la vot în aceste alegeri va fi una bună.

Prezența la vot la ora 12:00

Dintre aceștia, 50,8 la sută sunt bărbați, iar 49,1 femei.

După categoria de vârstă, cei mai harnici sunt alegătorii care au între 56 și 70 de ani, ei constituind aproape jumătate dintre cei care au mers până la această oră la vot (41,77%), după care cei cuprinși în categoria 41-55 de ani (25,7%). Urmează cei mai tineri: 26-40 de ani – 17,4%. Vârstnicii care au peste 71 de ani au constituit 9,8la sută dintre toți cei car au votat până la această oră. Și cei mai leneși sunt tinerii cu vârsta 18-25 de ani. Cota lor din electoratul care și-a exprimat votul până la ora 11:00 este de 5,1 la sută.    

Precizăm că secțiile de votare se vor închide la ora 21:00, iar în caz de necesitate, activitatea acestora poate fi prelungită cu maxim două ore.

Amintim că astăzi, 24 februarie, în Moldova au loc alegerile parlamentare ordinare. Începând cu acest an, scrutinul parlamentar este organizat în baza unui sistem mixt: proporţional şi majoritar, într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională vor fi aleși 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale vor fi aleși 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Tot astăzi cetățenii Republicii Moldova participă și la un referendum consultativ. Alegătorii vor trebui să se pronunțe dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>