Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Dezvăluirile unui belgian: Toți cred că în Belgia e bogăție, de fapt situația este alta

Nu doar moldovenii sunt nemulțumiți de nivelul de trai. Fenomenul este răspândit și în statele europene dezvoltate, unde oamenii sunt nevoiți să muncească în câteva locuri de muncă, pentru a avea un trai decent. Este și cazul Belgiei, care din țara noastră este percepută ca o oază a bunăstării. În realitate, lucrurile acolo stau cu totul altfel. Cel puțin, acest lucru îl afirmă cetățeanul belgian Luc Francois, stabilit în Moldova de mai mulți ani.
Sputnik
Dezvăluirile unui belgian: Toți cred că în Belgia e bogăție, de fapt situația este alta

Potrivit lui Luc Francois, tinerii specialiști din domeniul social nu o duc foarte bine. Salariile sunt modeste pentru traiul costisitor din această țară.

"Toată lumea are impresia că în Belgia e mare bogăție. Salariul minim a unui tânăr specialist în domeniul social este de 800 de euro și poate ajunge până la 1500 de euro", a menționat Luc Francois.

Situația este dificilă si pentru profesori. În Belgia, de asemenea, există o lipsă acută a cadrelor didactice. Aceștia părăsesc domeniul învățământului din cauza remunerării modeste.

Astfel, în Belgia profesorii care au diploma de master primesc 2859 euro. Impozitele lunare constituie 24,77%. După cinci ani de activitate, salariul crește cu 451 de euro pe an. Pentru un profesor este aproape imposibil să-și cumpere o casă cu un astfel de salariu, doar în cazul în care nu va lua un împrumut de la bancă pe un termen de 30 de ani.

Potrivit lui Luc Francois, pentru a avea o viață decentă în Belgia trebuie să lucrezi în mai multe locuri de muncă, așa cum se întâmplă și în Moldova.

"Anterior nu se permitea ca oamenii să aibă două locuri de muncă. Astăzi acest lucru constituie un avantaj", a conchis Luc Francois.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș