Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Zeci de viitori medici, pe Aeroportul Chișinău – motivul pentru care s-au mobilizat

Deși au un program de studii încărcat, studenții Universității de Medicină își găsesc mereu timp pentru realizarea unor acțiuni informative. Aceștia organizează diverse activități de promovare a sănătății sau de atenționare asupra unor probleme care există în acest domeniu.
Sputnik
Zeci de viitori medici, pe Aeroportul Chișinău – motivul pentru care s-au mobilizat

La fiecare 18 minute, se înregistrează câte o victimă a cancerului de col uterin. În acest context, în data de 15 februarie 2019, un grup de tineri de la Universitatea de Medicină și Farmacie "Nicolae Testemițanu" din Chișinău a organizat un flashmob de sensibilizare a populației la Aeroportul Internațional Chișinău. Scopul principal al acestui proiect a fost  de a spori gradul de conștientizare a importanței metodelor de prevenire și de diagnosticare precoce a cancerului de col uterin.

În cadrul evenimentului studenții au pregătit un dans inedit și au distribuit materiale informative trecătorilor. Viitorii medici au informat femeile despre importanța profilaxiei primare a cancerului de col uterin, care include vaccinarea și efectuarea screening-ului cu scopul de a preîntâmpina apariția acestui tip de cancer.

Potrivit vicepreședintelui Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină, Olga Clipii, la acest flashmob au participat studenți, din anii de studii I-V de la mai multe specialități din cadrul Universității de Medicină.

"Atâta timp cât ai anumite priorități și în fiecare dimineață te trezești cu noi forțe pentru a realiza ceva frumos atunci cu siguranță îți reușește să schimbi viața oamenilor spre bine. Studenții sunt receptivi și deschiși pentru a realiza aceste evenimente. Nu ne ia mult timp pentru a pregăti un astfel de program", a relatat Olga Clipii pentru Radio Sputnik Moldova.

Șeful Departamentului Studii și Știință a Universității de Medicină, Cujbă Rodion, a subliniat că trecătorii au avut o reacție pozitivă și au rămas plăcut surprinși de inițiativa studenților.

"Oamenii sunt dornici de a afla lucruri noi. Își doresc să fie informați despre problemele existente, să cunoască date statistice și metodele eficiente de tratament", a declarat Cujbă Rodion.

Flashmobul face parte din programul de prevenire a cancerului de col uterin, care se desfășoară în perioada 4 februarie - 4 martie.

Statisticile sumbre arată că, în fiecare zi, câte o femeie din țara noastră este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare două zile - una moare din cauza maladiei. Mortalitatea prin cancer de col uterin reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la femei după cancerul mamar.

În Moldova, testul Papanicolau este gratuit pentru toate femeile din țară, chiar și pentru cele care nu dețin asigurare medicală, acestea trebuie doar să se adreseze la medicul de familie. Pentru prevenirea cancerului de col uterin, la inițiativa Ministerului Sănătății, în anul 2017-2018 au fost vaccinate gratuit aproximativ 15 mii de fetițe cu vârstele cuprinse între 10 și 15 ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>