Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Opinie: Conducătorii fac legile în defavoarea poporului în majoritatea țărilor

Pe 20 februarie, în lume este marcată Ziua Mondială a Echității Sociale. Cum percep moldovenii echitatea socială și cât de apreciate pe scară largă sunt drepturile sociale în lume? Subiectul a fost abordat în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" de către președintele Centrului Educativ, Cultural, Social, Economic și Francofon, Luc Francois.
Sputnik
Opinie: Conducătorii fac legile în defavoarea poporului în majoritatea țărilor

Potrivit președintelui Centrului Educativ, Cultural, Social, Economic și Francofon, Luc Francois, echitatea socială este subsumată dreptății sociale, un concept mai larg care înseamnă să oferi aceleași drepturi și oportunități sociale, economice, politice și culturale tuturor oamenilor. Totuși, nu toată lumea percepe această noțiune în acest mod și adesea echitatea socială este privită dintr-un punct de vedere personal.

"Oamenii bogați sau cei care conduc țara își alcătuiesc legile în favoarea sa și nu se gândesc la poporul care a muncit toată viața și la bătrâni. Echitatea socială pune accent pe faptul ca legile să fie echitabile pentru toți oamenii, toți să fie judecați la fel și fiecare să aibă un trai decent. Problema echității sociale este în toată Europa, nu doar în Moldova. Este o problemă actuală în toată lumea", a relatat invitatul.

Totodată, Luc Francois a menționat că echitatea socială pornește de la atitudinea oamenilor și  implicarea lor civică și socială.

"Nu fiți indiferenți și nu așteptați doar să vină ceva de sus. Dacă așteptați înseamnă că sunteți împotriva echității sociale și sunteți de acord cu tot ce se petrece în jurul vostru", a spus președintele Centrului Educativ, Cultural, Social, Economic și Francofon.

Luc Francois s-a referit și la mișcările sociale din Franța și Belgia care au ca scop să readucă principiul adevărat de echitate socială.

"Încet, dar sigur ei vor reuși să obțină ceea ce-și doresc. Totuși, eu nu îndemn oamenii la protest, excepție fiind un protest internațional. Protestele trebuie să fie ultimul lucru pe care îl poți face, după ce ai încercat să întreprinzi și alte acțiuni pașnice pentru a schimba ceva. Protestul este ultimul recurs", a punctat el.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș