Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Nu fi indiferent! Pe 1 martie poți decide cum va arăta Parcul Central din Chișinău

Proiectul de renovare a Grădinii Publice "Ștefan cel Mare și Sfânt" din Capitală a devenit un subiect de dispută printre citadini pe rețelele de socializare. Astfel, Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a decis să inițieze audieri publice privind prezentarea proiectului de renovare a parcului central din Chișinău.
Sputnik
Nu fi indiferent! Pe 1 martie poți decide cum va arăta Parcul Central din Chișinău

În data de 13 februarie, la Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, a avut loc prima prezentare a schiței de proiect privind renovarea Grădinii Publice "Ștefan cel Mare și Sfânt" din Capitală. La audierile publice au participat un număr redus de citadini, chiar dacă proiectul a stârnit un val de critici în mediul online.

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", șeful Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a explicat care ar putea fi motivele pentru care moldovenii și-au schimbat părerea despre acest proiect. Cu atât mai mult că la prima publicare a proiectului pe rețelele sociale din 19 noiembrie 2018 acesta a fost apreciat și lăudat de către cetățeni.

"Schița de proiect prezintă anumite detalii clare care se referă la designul băncilor, coșurilor de gunoi, conceptul de lumină și pavaje. Probabil aceste detalii au nemulțumit o parte din citadini și respectiv a apărut această campanie de denigrare a acestui proiect. Eu țin cont de fiecare critică și am urmărit cu atenție fiecare mesaj. De fapt, mă bucur de această reacție, pentru că anterior nimănui nu-i păsa câtuși de puțin de monumentele din țară. Al doilea moment, pe care, de fapt, nu vreau să-l cred, este campania electorală pe care o avem în preajmă și care se poate răsfrânge asupra acestei inițiative", a declarat Ștefăniță.

Totodată, Ion Ștefăniță a menționat că schițele de proiect dezvoltate de către patru arhitecți tineri, proaspeți absolvenți ai Universității Tehnice a Moldovei, nu sunt finale. Astfel, fiecare cetățean, specialist, arhitect, designer, urbanist, antropolog, istoric sau arheolog este binevenit în grupul de lucru.

"Acest proiect ar trebui să ne unească, nu să ne dezbine. Pentru aceasta au fost demarcate consultările publice, iar totul se face transparent prin consultarea specialiștilor și respectiv citadinilor", a spus șeful AIRM.

Astfel, următoarea consultare publică se va desfășura pe 1 martie, la ora 10:00, în preajma monumentului Aleksandr Pușkin din Grădina Publică "Ștefan cel Mare și Sfânt". La audierea publică sunt așteptați toți cetățenii, arhitecții, designerii, urbaniștii și istoricii care pot să se expună asupra acestor schițe de proiect propuse de grupul de arhitecți.

"Îmi doresc un proiect calitativ. Vreau ca aceste consultări publice să dureze până când această schiță de proiect va fi perfecționată. Vom organiza aceste consultații atâta timp cât va fi necesar", a punctat Ion Ștefăniță.

Proiectul de renovare a Grădinii Publice "Ştefan cel Mare şi Sfânt" din Capitală presupune implementarea mai multor elemente noi, moderne, care însă să nu denatureze structura inițială a parcului. Este vorba de schimbarea pavajului, a sistemului de iluminare, amenajarea unor terenuri de joacă pentru copii, restaurarea havuzului central și iluminatul artistic a două havuzuri noi. Suprafața verde a parcului urmează să fie extinsă de la 42 mii metri pătrați la 47 mii metri pătrați, iar sculpturile, băncile și coșurile de gunoi vor avea un stil modern.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>