Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministerul de Externe cere rechemarea ambasadorului Moldovei în Rusia

MAEIE i-a transmis Guvernului un demers cu privire la rechemarea ambasadorului țării noastre la Moscova.
Sputnik

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene insistă ca ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța, să fie rechemat, a comunicat pentru Sputnik purtătorul de cuvânt al instituției, Alexandru Roitman.

”MAEIE a expediat la Guvern un demers cu privire la rechemarea ambasadorului Moldovei în Rusia”, a declarat el.

Reprezentantul instituției nu a precizat motivele acestei cereri.

Unele instituții media din țară au avansat presupunerea că rechemarea ambasadorului ar avea legătură cu reluarea activității reprezentanței Transnistriei la Moscova, inaugurarea oficială a căreia a avut loc în ianuarie 2019 și faptul că Neguța nu exprimat suficient de corect și clar poziția Republicii Moldova în această chestiune.

Neguța a fost numit în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă în primăvara anului 2017. Candidatura acestuia a fost propusă de președintele țării Igor Dodon. La mijlocul lunii decembrie a aceluiași an, prin decizia Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă a fost rechemat pentru un termen nedeterminat în vederea consultărilor în legătură cu situația politicienilor moldoveni. El a revenit la Moscova abia la sfârșitul lui martie 2018.