Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Depuneri de flori de ziua comemorării poetului Pușkin la Chișinău

La ceremonie au participat diplomați ruși, locuitori ai Capitalei și reprezentanții asociațiilor obștești.
Sputnik

CHIȘINĂU, 11 feb – Sputnik. De ziua comemorării la Chișinău a poetului Aleksandr Sergheevici Pușkin, au fost depuse flori la bustul acestuia. Ceremonia a fost organizată de către Reprezentanța „Rossotrudnicestvo”, împreună cu Ambasada Rusiei și un șir de asociații obștești.

Monumentul marelui poet inaugurat la Chișinău în anul 1885 a fost al treilea la număr (după Moscova și Sankt Petersburg).

Ideea de a ridica un monument în memoria aflării poetului la Chișinău a apărut prima dată în anul 1879, în cadrul colectivului pedagogic de la gimnaziul nr.1 din Chișinău. Duma orășenească din Chișinău a anunțat colectarea mijloacelor pentru înălțarea monumentului. Astfel, întreaga urbe a contribuit la realizarea proiectului.

Bustul a fost realizat de Academia de Arte din Sankt Petersburg, sculptor fiind academicianul Opekușin. Bustul din Chișinău a fost finisat concomitent cu monumentul poetului din Moscova, la turnarea lor fiind utilizată una și aceeași formă.

Monumentul din Sankt Petersburg a fost inaugurat în august 1884, pe când bustul care se înalță azi în parcul central din capitala Moldovei sosise la Chișinău încă în anul 1881.

Moldova păstrează cu sfințenie memoria marelui poet rus: pe 10 februarie 1948 la Chișinău a fost deschisă Casa-muzeu „A. S. Pușkin”, iar în anul 1964 a fost restaurat conacul boierului Ralli din satul Dolna, care este o filială a muzeului.

Pe 10 februarie este ziua comemorării poetului Aleksandr Pușkin. Au trecut 182 de ani din ziua duelului fatal. În această zi, în Rusia și în alte țări, au avut loc festivități dedicate creației marelui poet rus.