CHIȘINĂU, 8 feb – Sputnik, Silvia Zavadovschi. Troleibuzele şi autobuzele care circulă prin Chișinău nu vor mai sta în ambuteiaje. Acestea vor circula pe benzi speciale, destinate doar transportului public. Autoritățile își propun astfel să încurajeze șoferii să renunțe la mașinile proprii în detrimentul transportului public, așa cum se întâmplă în orașele europene.
Potrivit lui Grigore Șura, reprezentant Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a municipiului Chișinău, primele benzi destinate transportului public vor apărea în vara acestui an, pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt și pe străzile Al. Puşkin şi Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni.
„În prezent se lucrează la un proiect care prevede crearea de benzi destinate doar transportului public. Cert este că acest proiect va fi unul pilot, adică benzi destinate transportului public vor fi create doar pe trei străzi din Chișinău. Este vorba de bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, strada Aleksandr Puşkin şi strada Bănulescu-Bodoni”, a declarat Grigore Șura, reprezentant al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a Municipiului Chișinău, în studioul Radio Sputnik Moldova.
- Fapta ofițerilor de Patrulare: Un gest care îți umple ochii de lacrimi – Foto>>>
- Au scăpat de dracu' și au dat de tată-său: Iată ce li se întâmplă șoferilor moldoveni>>>
În cazul în care va fi eficient, proiectul va fi extins și pe alte străzi.
„Noi vrem să vedem dacă acest proiect va da rezultate. Dacă va fi eficient, va fi extins și pe alte artele ale orașului. Cert este că noi vrem să oferim confort cetățenilor și să fluidizăm traficul rutier”, a adăugat reprezentantul Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a Municipiului Chișinău, Grigore Șura.
Precizăm că începând cu toamna acestui an, autoritățile municipal își propun să pună în aplicare și Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, la care se lucrează în prezent. Documentul este elaborat de o echipă de experți din țară și de peste hotare și are scopul de a rezolva problemele legate de infrastructura rutieră și pietonală și transportul public și privat. Totodată, prin elaborarea și implementarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, autoritățile își propun să organizeze un sistem al parcărilor și să creeze infrastructură pentru bicicliști.