Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Statele Unite prevăd un conflict armat în Balcani în 2019 - Ce vor de la Federația Rusă?

În raportul său anual, directorul Comunității Nationale de Informații a SUA, Daniel Coats, menționează, printre altele, Balcanii de Vest ca o potențială sursă de „amenințări globale” în 2019 și nu exclude izbucnirea unui conflict armat. Doi politologi sârbi comentează situația pentru Sputnik.
Sputnik

CHIȘINĂU, 6 feb – Sputnik, Doina Crainic. Statele Unite nu exclud izbucnirea în acest an a unui conflict armat în Balcani, acuzând Rusia de faptul că este pregătită să exploateze tensiunile interetnice din această regiune pentru a împiedica apropierea acesteia de Uniunea Europeană și NATO. Desigur, nu ar trebui să excludem un conflict militar în Balcani, mai ales că oficialii americani continuă să vorbească despre aceasta, a declarat pentru Sputnik politologului sârb Aleskandar Pavic.

Expert: Cum ar începe un război nuclear între Federația Rusă și Statele Unite ale Americii

„Ceva de genul acesta se poate întâmpla, mai ales că americanii acționează adesea ca «pompieri». Dacă aceștia insistă și continuă să facă presiuni asupra Serbiei și a Republicii Srpska [Bosnia], împingându-le spre NATO, dacă încearcă să forțeze prin orice mijloace Belgradul să semneze un acord cu privire la Kosovo, acest lucru nu face decât să crească șansele izbucnirii unui conflict”, a declarat politologul.

Acesta a adăugat că, în ceea ce privește rolul Rusiei, Statele Unite au considerat-o mereu drept o sursă de influență „malignă”.

„De acum înainte, toate forțele lor vor fi folosite pentru a familiariza cu NATO Republica Srpska și a Serbia. (...) NATO și America au nevoie de acestea pentru a forma un «front unit» împotriva Rusiei”, a spus Pavic.

Statele Unite ale Americii: Există riscul de a pierde un eventual război cu Federația Rusă

Un alt politolog intervievat de Sputnik, analistul politic sârb Dragomir Andjelkovic, a subliniat că Balcanii au fost „butoi cu pulbere al Europei care a fost mereu aprins din exterior”.

Potrivit expertului, scopul Statelor Unite este de a regrupa toate centrele de putere occidentale și de a le mobiliza împotriva Rusiei.

„Ei [americanii] vorbesc despre Rusia ca despre un factor ce ar putea deveni o sursă de probleme în Balcani, dar știm foarte bine că aceste probleme în Balcani nu au fost niciodată generate de Rusia, ci de centrele neo-liberale occidentale”, este concluzia analistului.

Urmariți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>