Țările membre ale NATO au semnat protocolul de aderare la Alianță a Macedoniei de Nord

Îndată ce toate cele 29 de țări membre ale NATO vor ratifica protocolul, Republica Macedonia de Nord va deveni cel de al 30-lea stat membru al Alianței.
Sputnik

CHIȘINĂU, 6 feb – Sputnik. Reprezentanții celor 29 de țări membre ale NATO au semnat, miercuri, la statul-major de la Bruxelles, protocolul de aderare la Alianță a Macedoniei de Nord, informează RIA Novosti.

Țara va începe oficial să participe în activitatea institutelor NATO, însă deocamdată doar în calitate de membru invitat. Îndată ce toate cele 29 de țări membre ale NATO vor ratifica protocolul, Republica Macedonia de Nord va deveni cel de al 30-lea stat membru al Alianței.

„Semnarea protocolului deschide procesul de ratificare și sper că acesta se va desfășura rapid, iar noi îl vom putea saluta pe cel de al 30-lea membru nou al NATO. Deocamdată, țara va începe să participe la ședințe în calitate de invitat”, a spus, miercuri, în cadrul ceremoniei, Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

Ministrul de Externe al Macedoniei de Nord, Nikola Dimitrov, a declarat la aceeași ceremonie că pentru țara sa aderarea la NATO a devenit o „intersectare a liniei de încredere”. Totodată, ministrul a comunicat că în viitorul apropiat intenționează să viziteze capitalele aliaților în legătură cu procedura de ratificare.

Statele Unite prevăd un conflict armat în Balcani în 2019 - Ce vor de la Federația Rusă?

În luna iunie 2018, Grecia și Macedonia au semnat un acord prin care a fost soluționată o dispută veche de mai mulți ani privind denumirea fostei republici iugoslave, dând undă verde pentru Skopje pentru aderarea la NATO și UE. Însă acordul a provocat critici atât în Grecia, cât și în Macedonia. Conform documentului, republica trebuie să-și schimbe denumirea în „Macedonia de Nord”. În Macedonia acordul a fost supus unui referendum desfășurat pe 30 septembrie, însă, de fapt, acesta a eșuat: la urne s-au prezentat circa 37% din numărul alegătorilor, pragul prezenței fiind de 50%. Acest acord a fost ratificat de către parlamentul Macedoniei și cel al Greciei.

MAE al Rusiei a declarat că redenumirea Macedoniei face parte din procesul impus din exterior de forțare a atragerii acestei țări în NATO.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>