Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Valeriu Bulgari: Agricultura performantă poate fi o premisă pentru combaterea sărăciei

În 2017 o publicație din țară a făcut un top al politicienilor care au progrese semnificative în afaceri. În acel top, a fost menționat și Valeriu Bulgari în domeniul agriculturii. Despre dumnealui se spune că apelează la cele mai noi tehnologii agricole, iar livezile sunt un exemplu nu doar pentru Republica Moldova, ci și pentru alte state.
Sputnik
Valeriu Bulgari: Agricultura performantă poate fi o premisă pentru combaterea sărăciei

Directorul tehnic al programului moldo-japonez "2KR", Valeriu Bulgari, a oferit un interviu pentru Radio Sputnik Moldova în care a menționat cum a reușit să construiască o afacere de succes.

"În primul rând, mi-am dedicat toată viața agriculturii. O dorință a fost relansarea agriculturii moldovenești, din cea care a fost în perioada Uniunii Sovietice, după declararea Independenței, relansarea ei în spațiu de piață, asigurarea competitivității produselor agrare produse în agricultura moldovenească. Am muncit mult asupra relansării, dar vorba-i vorbă, însă fapta-i faptă. Am încercat, alături de alți prieteni de-ai mei, să facem consultanță, să elaborăm politici agrare și să direcționam producerea agricolă. Am hotărât să dămși un exemplu, care ne îndeamnă să facem ceva bun, performant, orientat la comerț, la export și proiecte agricole de înaltă valoare", a explicat Valeriu Bulgari.

În opinia lui Valeriu Bulgari, un proiect agricol de înaltă valoare înseamnă o producție de cost înaltă pe aceeași suprafață de teren agricol.

"Suntem mulți la hectar, de aceea hectarul trebuie să dea mulți bani ca să putem combate sărăcia, în special, în spațiul rural. Cu producerea la 10 mii de lei la un hectar de pământ, nu vom ieși din sărăcie. Cu producerea floarea-soarelui cu 2-4 tone de materie primă nu vom combate sărăcia, dar cu producerea cireșelor la 20 de tone la hectar, cu producerea prunului câte 40 de tone la hectar, chiar și a cartofului și a sfeclei de zahăr câte 60-80 tone la hectar, asta este o premisă de a combate sărăcia, de a asigura un trai decent. Și iată din premisele asigurării acestui trai decent este producerea produselor de înaltă valoare în agricultura Moldovei", a menționat el.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș