Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce acte trebuie să prezentați la stabilirea pensiei dacă ați pierdut carnetul de muncă

Cum trebuie să procedeze persoanele care ies la pensie și și-au pierdut carnetele de muncă. Ce alte acte pot prezenta pentru stabilirea pensiei.
Sputnik

CHIȘINĂU, 25 ian – Sputnik. Din ianuarie 2019, în Republica Moldova se anulează toate carnetele de muncă. În condiţiile operării modificărilor la Legea privind sistemul public de pensii, persoanele care solicită dreptul la pensie urmează să confirme documentar stagiul de cotizare pe tot parcursul activităţii.

Important pentru cei cu carnete de muncă. Ce trebuie să reușească până la 15 decembrie

Pentru perioada începând cu 1 ianuarie 1999, stagiul de cotizare este reflectat în conturile personale ale asiguraţilor, prin prezentarea lunară de către angajator a declaraţiei persoanei asigurate. Pentru perioada de până la 1 ianuarie 1999 confirmarea stagiului de cotizare se efectuează prin prezentarea carnetelor de muncă în original şi copie.

Toate datele din carnetele de muncă cu înscrieri de până la 1 ianuarie 1999 sunt scanate acum se Casa Națională de Asigurări Sociale, după care toate datele din acest document vor fi introduse în conturile personale ale asiguraților.

Persoanele care și-au pierdut carnetul, la stabilirea pensiei vor putea prezenta documente suplimentare confirmative cu privire la perioada de activitate până la 1 ianuarie 1999.

”De exemplu ordinele cu privire la angajare şi eliberare din cadrul entităţii economice, adeverințele, conturile personale referitoare la salarizarea acestora”, a declarat pentru Sputnik șefa Direcției Generale Evidența Individuală a Contribuțiilor din cadrul CNAS, Clara Sorocean.

Totodată, în cazul în care carnetul de muncă include înscrieri incorecte şi imprecise sau lipsesc înscrisurile respective despre anumite perioade de activitate, pentru confirmarea stagiului la fel se iau în considerare adeverinţele, extrasele din ordine, contul personal al angajatului în care se reflectă salariul calculat lunar, schema de încadrare şi alte documente ce conţin informaţii referitoare la perioada de muncă.

Documentele prezentate pentru confirmarea stagiului de cotizare trebuie să fie confirmate prin semnătura conducătorilor şi ştampila întreprinderii.

Din acest an unele pensii sunt recalculate

Începând din ianuarie 2019, persoanele care s-au pensionat până la 1 ianuarie 1999 şi au realizat un stagiu de cotizare după pensionare de 15 ani sau mai mult, pot depune cerere pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă la casa teritorială de asigurări sociale conform locului de trai.

Important pentru moldovenii care-și stabilesc pensiile în Rusia

”Solicitanții trebuie să prezinte buletinul de identitate şi carnetul de muncă. Dacă au pierdut carnetul de muncă, atunci pot ataşa la cerere orice alte acte, certificate care confirmă activitatea de muncă”, au precizat responsabilii de la Casa Națională de Asigurări Sociale.

Pensiile acelor beneficiari care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani vor fi revizuite în următorul an - 2020.

În cazul beneficiarilor de pensii stabilite după 1 ianuarie 1999 reexaminarea pensiilor pentru limită de vârstă se va efectua începând cu ianuarie 2021, eşalonat, conform prevederilor legii în funcţie de durata stagiului de cotizare realizat după stabilirea pensiei.

De la 1 ianuarie 2019 a intrat în vigoare Legea pentru modificarea unor acte legislative, care prevede reexaminarea pensiilor  pentru limită de vârstă persoanelor care au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie.