Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Scopul Americii: Să soată Rusia de pe piața europeană

SUA sunt gata să exercite asupra Guvernului RFG o presiune fără precedent pentru a impune Germania să împiedice realizarea planurilor privind „Nord Stream-2”, a declarat pentru Sputnik politologul Andrei Suzdalțev.
Sputnik

CHIȘINĂU, 21 ian – Sputnik. Guvernul Germaniei, în pofida presiunilor din partea SUA, nu intenționează să se implice în procesul de construcție a gazoductului „Nord Stream-2” și să împiedice realizarea proiectului, a comunicat ministrul Economiei, Peter Altmaier, în interviul acordat gazetei „Handelsblatt”.

Acesta a menționat că „conductele sunt deja instalate în mare pe o lungime de mai mulți kilometri”, de aceea el nu vede nici un fel de motive juridice pentru ca guvernul federal să intervină.

Politologul Școlii Superioare de Economie Andrei Suzdalțev și-a expus pentru Sputnik opinia susținând că presiunile Washingtonului asupra Berlinului nu vor înceta, în pofida tuturor declarațiilor politicienilor germani.

„Americanii au un scop: să scoată Rusia de piața europeană, să-i provoace pierderi și să ocupe locul pe piață cu gazele lor lichefiate. Însă este foarte complicat să exerciți presiuni asupra companiilor europene, fiindcă acestea sunt companii transnaționale și ele vor fi protejate de UE”, a explicat Andrei Suzdalțev.

Politologul susține că Statelor Unite ale Americii le rămâne doar o singură filieră pentru presiune: guvernele. Și, în primul rând, SUA intenționează să acționeze asupra RFG, pentru că anume autoritățile Germaniei și-au dat acordul pentru construirea gazoductului.

„Este clar că guvernul RFG optează pentru dezvoltarea propriei economii, pentru asigurarea necesităților țării cu gaze ieftine, de aceea va insista ca acest proiect să fie realizat”, a concluzionat politologul.

„Nord Stream-2” prevede construirea unui gazoduct, cu o capacitate de 55 miliarde de metri cubi de gaze anual, de la țărmul Rusiei prin Marea Baltică până în Germania. SUA sunt împotriva acestui proiect. În acest context, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că președintele SUA, Donald Trump, urmărește interesele businessului american prin livrarea gazelor lichefiate în Europa.

Se prevede ca noul gazoduct să fie construit alături de actualul „Nord Stream” care este funcțional. „Nord Stream-2” va traversa Rusia, Finlanda, Suedia, Danemarca și Germania, transmite RIA Novosti.