Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Natalia Ciubuc: De ce energia verde nu ia amploare în Republica Moldova?

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", reprezentanta Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, Natalia Ciubuc, a relatat despre impactul pozitiv a energiei regenerabile asupra mediului și care este situația în Republica Moldova privind utilizarea energiei verzi.
Sputnik
Natalia Ciubuc: De ce energia verde nu ia amploare în Republica Moldova?

Potrivit Nataliei Ciubuc, societatea noastră se află la etapa de conștientizare a efectelor pozitive privind utilizarea energiei verzi, doar că ponderea acestora rămâne a fi mult mai mică decât s-ar fi dorit.

"Deja este bine că lumea a  început a conștientiza necesitatea utilizării energiei verzi, de a renunța la unele practici, care la moment are beneficii multe, dar care dăunează sănătății, în special, pentru anii ce urmează. Deja populația caută soluții, pentru că este o alternativă, care cu timpul va deveni una și foarte convenabilă", a declarat Natalia Ciubuc.

Natalia Ciubuc a subliniat că mulți oameni au frică să implementeze energiile verzi, energiile moderne, numai din motiv, că aparent sunt mai costisitoare decât energia electrică. Totuși, energia este gratuită, pentru că energia luminii solare, a vânturilor, a apelor curgătoare, a proceselor biologice și a căldurii geotermale poate fi captată de către oameni utilizând diferite procedee. Adevărul este că tehnologiile, utilajele și instalarea sunt destul de costisitoare.

"Cheltuielile sunt considerabile la instalare, la fel și utilajul rămâne a fi unul foarte scump. Cu toate că s-a ieftinit cu cel puțin cu 20-30% în ultimii cinci ani, totuși rămâne o investiție destul de mare. Totodată, lumea nu are toată informația necesară cum să se racordezi la aceste rețele și cum să renunțe la partea de energie care i se oferă. Sunt lucruri pe care oamenii nu le cunosc și le fac din deprindere și reticență", a menționat ea.

În același timp, Natalia Ciubuc s-a referit și la importanța conștientizării autorităților privind utilizarea energiei verzi, în special, la proiectul Strategiei Naționale de Dezvoltare "Moldova 2020".

"Unul din obiectivele principale este scăderea dependenței energetice de țările vecine și anume prin abordarea tehnologiilor, care permit producerea și utilizarea energiei verzi locale. Cel puțin 20% din energia utilizată pe teritoriul țării urmează să fie de producție autohtonă și având în vedere că nu avem nici reactoare nucleare nici alte posibilități, unica posibilitate este energia verde precum energia solară, energia vântului, energia geotermală. Statul conștientizează și se lucrează activ la acest capitol", susține Natalia Ciubuc.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș