Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Unde s-au pierdut banii destinați mediatorilor comunitari?

Valeriu Căldăraru, directorul executiv al Asociației Naționale a Mediatorilor Comunitari și mediatorul comunitar Silvia Feraru au vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, despre impactul serviciului de ”mediator comunitar”, instituit de Guvern în 2013.
Sputnik

În 2013, în țara noastră a fost creat serviciul de mediator comunitar. Scopul era de a-i ajuta pe romi să se integreze în comunitate. Deși a fost o măsură bună și necesară, noul serviciu nu a funcționat eficient până în 2018. Administrațiile Publice Locale, care erau responsabile de salarizarea mediatorilor comunitari, nu puteau face față acestei sarcini. Ca urmare, în multe localități locuite de romi, nu au fost angajați mediatori comunitari. În 2018, Guvernul a încercat să remedieze situația și a aprobat finanțarea din bugetul de stat a serviciului de mediator comunitar. Despre rezultatele acestei măsuri au vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Valeriu Căldăraru, directorul executiv al Asociației Naționale a Mediatorilor Comunitari, mediatorul comunitar Silvia Feraru și Marin Alla, secretarul general al Coaliției Vocea Romilor.

Instituirea funcției de mediator comunitar nu a fost pe placul multor primari. Ei trebuiau să găsească resurse financiare suplimentare pentru a salariza noii specialiști. În același timp, erau siguri că problemele romilor pot fi gestionate la fel de bine și de asistenți sociali. În final, s-a dovedit că aceste scuze au fost doar pretexte. Mai multe administrații publice locale nu au angajat mediatori comunitari nici după ce Guvernul a alocat surse financiare pentru remunerarea acestora.  

”Bariera din partea administrației publice locale e grava, pentru că pune impedimente Guvernului Republicii Moldova. Pentru că dacă Guvernul a instituit această funcție și oferă bani pentru salarizarea mediatorilor comunitari, este un pas bun. În 2018, primăriile au primit bani din buget, dar nu au angajat mediatori comunitari. Și aceste surse au fost folosite pentru alte necesități”, a explicat Valeriu Căldăraru.

În ciuda reticenței față de mediatorii comunitari, în localitățile unde aceștia au fost angajați viața romilor s-a schimbat spre bine. De exemplu, în satul Cărpineni, unde mediator este Silvia Feraru, toți copiii de etnie romă frecventează grădinița și școala.

”Când am început să lucrez, mulți copii abandonau școala, grădinița. Acum, toți copiii sunt instituționalizați. Avem fete care absolvesc liceul și își continuă studiile la universitate. Romii conștientizează deja că trebuie să se asigure medical”, a povestit Silvia Feraru.

Mediatorii comunitari au reușit mai mult decât să rezolve problemele romilor. Ei au adus bani în localitate, prin intermediul proiectelor desfășurate.

”În 2015, am creat în Cărpineni o asociație comunitară locală. Am început să scriem proiecte și să le implementăm. Așa am reușit să facem un teren de joacă pentru copii, să amenajăm un teren de fitness stradal, să instalăm radiouri stradale și chiar să iluminăm o stradă. Am avut și suportul administrației publice locale”, a menționat Silvia Feraru.

 În prezent, în țară activează 30 de mediatori comunitari. Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț