Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Bonurile de casă pot prezenta pericol pentru sănătate

Substanța care a fost depistată în urma studiului poate provoca dereglări hormonale și are tangențe cu riscul sporit de dezvoltare a cancerului și a altor maladii grave.
Sputnik

CHIȘINĂU, 18 ian – Sputnik. În compoziția hârtiei termice pentru tipărirea bonurilor de casă a fost depistată substanța chimică bisphenol A, care este asociată cu tulburări ale sistemului endocrin, se spune în articolul publicat de „Genetic Engineering & Biotechnology News”.

Savanții au descoperit cauzele oboselii cronice

Oamenii de știință de la Universitatea din Granada au analizat bonurile de casă din magazine și restaurante din Spania, Brazilia și Franța. În primele două țări, bisphenolul A se conținea în peste 90% din probe. În Franța  - în aproximativ jumătate din probe.

Totodată, conținutul acestei substanțe în probele studiate depășea normativele stabilite de Comisia Europeană într-un diapazon de la 30 până la 100 de ori.

Unele bonuri de casă conțineau bisphenol C care este considerat un înlocuitor „inofensiv” al bisphenolului A, însă, potrivit savanților, și bisphenol C provoacă dereglări hormonale.

„Atunci când despachetați cumpărăturile, trebuie să aveți grijă ca bonurile să nu se atingă de produse. Totodată, nu trebuie să le aruncați la coșul de gunoi, să faceți notițe pe ele, să le păstrați în automobil, portmoneu sau geantă”, spune autorul principal al studiului, Nicolas Olea, de la Universitatea din Granada.

Bisphenol A provoacă un șir de dereglări hormonale ce pot spori riscul de dezvoltare a maladiilor canceroase, infertilității, autismului, diabetului de tip II și a altor maladii, subliniază savanții.