Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce unii bugetari nu și-au primit salariile: Iată pe cine a admonestat premierul Filip

Premierul a calificat drept minciuni declarațiile că unii bugetari ar primi salarii mai mici decât până acum.
Sputnik

CHIȘINĂU, 15 ian – Sputnik. Prim-ministrul Pavel Filip a acuzat unele instituții ale statului de organizare și mobilizare insuficientă în implementarea Legii salarizării.

La o lună de la intrarea în vigoare a Legii salarizării în sectorul bugetar, o mare parte dintre bugetari și-au ridicat deja salariile, alții urmează să le primească pe parcursul acestei săptămâni, iar circa 10% din instituții vor achita salariile pe parcursul săptămânii viitoare, a precizat Ministerul Finanțelor în cadrul unei ședințe prezidate astăzi de șeful Executivului.

„Declarațiile că unii primesc un salariu mai mic decât până acum sunt o minciună. Această lege prevede că nimeni nu va primi un salariu mai mic decât până acum. Și dacă acest lucru se întâmplă, totuși, este vorba de o greșeală a contabilului și trebuie de recalculat salariul”, a subliniat premierul.

Pavel Filip a făcut un apel către toate instituțiile din subordine să dea dovadă de mai multă responsabilitate și mobilizare.

Ce salariu trebuie să primească angajații care lucrează în zile de sărbătoare

„Dacă era mai multă organizare și mobilizare, săptămâna aceasta toți bugetarii urmau să-și primească salariile. Cu părere de rău, din cauză contabililor și șefilor de instituții, care au preferat să se odihnească în loc să muncească, 10%  din bugetari își vor ridica salariul săptămâna viitoare, până la sfârșitul lunii”, a spus șeful Guvernului.

Potrivit premierului, după retușările în urma primei luni de aplicare a Legii salarizării, va exista un mecanism perfect, care va permite anual revizuirea salariilor în direcția majorării acestora, în funcție de nivelul de inflație și capacitățile financiare ale statului. În opinia lui, Legea vine să facă ordine în sistemul salarizării și dacă apar unele probleme, ”ele nu trebuie să umbrească această lege foarte bună”.

”Vom face o analiză după primele salarii și dacă va fi nevoie să intervenim, o să intervenim. Astfel încât să retușăm acele nuanțe care au mai rămas, iar oamenii să simtă beneficiile acestei legi”, a subliniat Filip.

Noua Lege a salarizării în sectorul bugetar a intrat în vigoare din 1 decembrie 2018.